Το Κίεβο επιβεβαιώνει νέα πλήγματα στον αγωγό Ντρούζμπα

Το Κίεβο επιβεβαιώνει νέα πλήγματα στον αγωγό Ντρούζμπα

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε ξανά τον σταθμό άντλησης πετρελαίου στην Ουνέτσα της περιφέρειας Μπριάνσκ της Ρωσίας, ένα κρίσιμης σημασίας κομμάτι του αγωγού μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη Ντρούζμπα. Οι προμήθειες πετρελαίου μέσω του Ντρούζμπα μπορεί να ανασταλούν για πέντε ημέρες, δήλωσαν οι Ουγγαρία και Σλοβακία.

Ο διοικητής των δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων της Ουκρανίας, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανήρτησε βίντεο στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, στο οποίο απεικονίζεται μεγάλη πυρκαγιά σε εγκατάσταση με πολλές δεξαμενές καυσίμου. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον τόπο όπου βρίσκεται η υποδομή που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις αργού πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα έχουν σταματήσει ύστερα από επίθεση στον αγωγό κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Λευκορωσίας. «Αυτή είναι άλλη μια επίθεση κατά της ενεργειακής μας ασφάλειας», σημείωσε ο Σιγιάρτο.

Η ροή πετρελαίου στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα έχει διακοπεί από τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με την σλοβακική εταιρεία διαχείρισης του αγωγού Transpetrol. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού τους, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς αυτόν τον αγωγό, ο ασφαλής εφοδιασμός των χωρών μας απλώς δεν είναι δυνατός».

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, στοχεύοντας σε τομέα που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών του Κρεμλίνου. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων στον προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) σε διυλιστήρια πετρελαίου και αγωγούς έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων σε αριθμό ρωσικών περιφερειών.

Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει εντείνει τις επιθέσεις της στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές παρά τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματιστεί η σύγκρουση.

Loading

Play