Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την πολύ απογοητευμένη του στάση απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λόγω της απουσίας υποστήριξης στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο κατά του Ιράν, κατά την άφιξή του στην Άγκυρα για τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε για την ικανοποίησή του σχετικά με την πρόοδο των Ευρωπαίων συμμάχων στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που αποτελεί μακροχρόνια απαίτηση του Τραμπ.
«Ήμουν πολύ απογοητευμένος από το ΝΑΤΟ και, ειλικρινά, αν η σύνοδος κορυφής δεν γινόταν στην Τουρκία, όπου ο φίλος μου είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης, πιθανόν να μην είχα παραστεί», δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν «αντιμετωπίστηκαν καλά» λόγω των ενεργειών τους στο Ιράν, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για την έλλειψη στήριξης από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τον οποίο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ.
«Δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλο», τόνισε ο Τραμπ, αμφισβητώντας γιατί οι ΗΠΑ έχουν «επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΝΑΤΟ» για να προστατεύσουν την Ευρώπη από τη Ρωσία, χωρίς να λάβουν τίποτα σε αντάλλαγμα. «Δοκίμαζα ανθρώπους για να δω αν θα στεκόντουσαν στο πλευρό μας», ανέφερε, αναφέροντας ειδικά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
![]()

