Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας για το ουκρανικό: η θέση της Κομισιόν

Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας για το ουκρανικό: η θέση της Κομισιόν

Η τριμερής συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τα δημοσιεύματα για συνομιλίες γύρω από την ασφάλεια στην Ευρώπη και την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κρίστιαν Βίγκαντ, ξεκαθάρισε τη θέση των Βρυξελλών.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

«Έχουμε, βεβαίως, δει τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και, ας είμαστε απολύτως σαφείς, εάν ο Πούτιν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, μπορεί απλώς να σταματήσει τον πόλεμο σήμερα και ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως. Δυστυχώς, το είδαμε πρόσφατα και στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας εκεχειρίας στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ρωσία δεν έδειξε καμία ένδειξη ότι προτίθεται να την τηρήσει και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Βίγκαντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας επαναβεβαιώθηκε ότι οποιαδήποτε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα. «Εμείς στηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση. Οι ηγέτες κατέστησαν απολύτως σαφές ότι η Ευρώπη έχει, φυσικά, καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση και ότι θα υπερασπιστεί επίσης τα συμφέροντά της», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επανασύνδεση της Ευρώπης με τη Ρωσία, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ, η επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πάολα Πινό, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να άρουμε καμία κύρωση έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμο. Πρόσθεσε επίσης ότι η συντονισμένη δράση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσον αφορά τις κυρώσεις μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον τερματισμό αυτού του πολέμου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play