Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παραδέχτηκε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου επιβαρύνουν τους Αμερικανούς, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα μειωθούν σύντομα, με την ολοκλήρωση του πολέμου στο Ιράν.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τις υψηλές τιμές των καυσίμων ως «προσωρινή παρέκκλιση», η οποία αναμένεται να τερματιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών. Η αμερικανική κυβέρνηση προγραμματίζει την αποστολή πολεμικών πλοίων για να συνοδεύσουν τα εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης στις τιμές.
Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι δύο πλοία με αμερικανική σημαία πέρασαν ήδη τα Στενά και συνεχίζουν την πορεία τους. «Η βοήθεια φτάνει σήμερα», δήλωσε ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι ένα δεξαμενόπλοιο μεταφέρει περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν νέα άνοδο, με το πετρέλαιο Μπρεντ να ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι. Ο Μπέσεντ κάλεσε την Κίνα να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να πείσει το Ιράν να ανοίξει το Ορμούζ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποκατάσταση των θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών.
![]()

