Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των ελευθεριών; – Τι σημαίνει για την ψυχολογία η «ανάσταση» νεκρών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην ζωή των ανθρώπων ενώ μέρα με την μέρα, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στην διαδικασία να ψάχνουν πληροφορίες μέσα από το ChatGPT

Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη

propoli

Ωστόσο πολλές χώρες θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, για μια σειρά ζητήματα ασφαλείας μπροστά σε μεγάλες διοργανώσεις.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το καινούργιο εγχείρημα για τα θέματα ασφαλείας, θα παίξει το Παρίσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, με την γαλλική εθνοσυνέλευση να εγκρίνει τον Μάρτιο τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα παρακολούθησης με βίντεο.

Βέβαια η γαλλική εθνοσυνέλευση τονίζει ότι από την χρήση της ΑΙ μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών και τις ελευθερίες τους.

Εκτός από ζητήματα ασφαλείας, υπάρχουν και άλλα ζητήματα σε διάφορες χώρες όπως είναι η ηλικία των χρηστών που επικοινωνούν με την ΑΙ.

Η Ιταλία συγκεκριμένα επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στο ChatGPT της OpenAI στις 31 Μαρτίου, αφού η εθνική αρχή για τα δεδομένα εξέφρασε προβληματισμούς για πιθανές παραβιάσεις ιδιωτικότητας και για αναποτελεσματικότητα ως προς την επιβεβαίωση πως οι χρήστες ήταν ηλικίας 13 και άνω, όπως είχε ζητηθεί.

Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή πληροφορικής και ειδικό σε θέματα ΑΙ, Ιωάννη Βλαχαβά, ο οποίος μας βοήθησε να κατανοήσουμε λίγα πράγματα παραπάνω για την καινούργια τεχνολογία που μπαίνει στην ζωή μας.

«Η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζεται σε δεδομένα και με αυτά βγάζει συμπεράσματα. Κακώς στοχοποιείται μια υπηρεσία που μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες που ίσως είναι πιο επικίνδυνες, όπως πχ η πυρηνική», με αυτήν την πρόταση ο καθηγητής του ΑΠΘ απαντάει στην απαγόρευση της Ιταλίας στην ΑΙ και στο τι θέλει να καταφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τι σκοπό έχει λοιπόν η ανάπτυξη της ΑΙ; Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τεχνητή νοημοσύνη έχει σκοπό να μπορέσει ο άνθρωπος να αποφύγει να κάνει μονότονες και βαρετές εργασίες που του τρώνε χρόνο. 

Σημαντικό εγχείρημα αλλά δεν θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι η μηχανή; Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα κόσμου, με τον κ.Βλαχαβά να τονίζει:

«Ας πάμε κατά αναλογία με το τι μας προσφέρει σε σχέση με τους κινδύνους που έχει. Η τεχνολογία δεν δημιουργεί ανεργία, ίσα ίσα δημιουργεί θέσεις εργασίας, αντικαθιστά μονότονες όπως προείπα δουλειές

Ο καθηγητής του ΑΠΘ απαντά στο ερώτημα που έχει απασχολήσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων, το κατά πόσο δηλαδή το ChatGPT μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική δουλειά των φοιτητών. «Μπορεί» μας τονίζει και προσθέτει: «Μπορεί να σου γράψει και μελέτη και ένα κείμενο, αλλά από εκεί και πέρα θέλει έναν άνθρωπο για να ελέγχει και να επεξεργάζεται το κείμενο. Επιταχύνθηκε η δουλειά ακόμα και των φοιτητών μου δίνοντας περισσότερη παραγωγικότητα

Άλλωστε κάτι τέτοιο – οι κλεμμένες εργασίες δηλαδή δεν ήταν κάτι το άγνωστο, σύμφωνα με τον κ. Βλαχαβά:

«Μέχρι τώρα οι φοιτητές που βαριόντουσαν πληρώναν φροντιστήρια και κάποιους τρίτους, αγοράζοντας εργασίες, και τώρα προτιμάνε το ChatGPΤ. Εμένα με νοιάζει να μπορεί να υποστηρίξει αυτό που εισηγείται δηλαδή την εργασία του και ας τον έχει βοηθήσει και η ΑΙ»

Είναι στο DNA μας να δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες

Αυτόματα η συζήτηση μας πήγε στην ανάπτυξη των τεχνολογιών στην Ελλάδα και το κατά πόσο δεκτικοί είναι οι Έλληνες για νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα λοιπόν και με τον καθηγητή του ΑΠΘ, είναι στο DNA των Ελλήνων να δοκιμάζουν και να αγκαλιάζουν νέες τεχνολογίες κάνοντας μας πολύ δημιουργικούς και εξερευνητικούς. Οι Έλληνες – σύμφωνα με τον καθηγητή – έχουμε κάνει άλματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνολογία κάθε μέρα που περνάει, εξελίσσεται, προχωράει και αναπτύσσεται, μία μέρα της τεχνολογίας μπορεί να σηματοδοτεί άλμα δεκαετιών, και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει και την ΑΙ.

Ποια λοιπόν είναι η επόμενη ημέρα της τεχνητής νοημοσύνης; Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επόμενη ημέρα της ΑΙ είναι το να λύνει προβλήματα υγείας των ανθρώπων, αλλά και προβλήματα σε περιβαλλοντικούς τομείς.

Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει πιο ανθρωποκεντρική, αυξάνοντας τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων, δίνοντας επίσης και ασφάλεια στις συναλλαγές μας στο διαδίκτυο.

«Άλλωστε», όπως μας τονίζει «μην ξεχνάμε να αναφέρουμε πως η ΑΙ έχει δώσει ζωή σε ανθρώπους με αναπηρία, με τεχνητά μέλη και με προβλήματα ακοής και όρασης»

Η ΑΙ θα μπορεί να αναστήσει και νεκρούς – Τι λένε οι ειδικοί για αυτό

Σοκαρισμένοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι ΑΙ τεχνολογίες. Σύμφωνα με έναν επιστήμονα πληροφορικής, τον Pratik Desai, η ΑΙ μπορεί και μέσα στο 2023 να είναι σε θέση να αναστήσει, κατά κάποιον τρόπο, ακόμα και ανθρώπους που έχουμε χάσει από την ζωή μας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, καλό θα είναι να αρχίσουμε να καταγράφουμε φωνές και βίντεο από τους αγαπημένους μας ανθρώπους καθώς μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούμε να τους ξανά ζωντανέψουμε στις οθόνες μας.

«Ξεκινήστε να καταγράφετε τακτικά τους γονείς, τους ηλικιωμένους και τους αγαπημένους σας. Με αρκετά δεδομένα απομαγνητοφώνησης και νέα μοντέλα σύνθεσης φωνής και βίντεο, υπάρχει 100% πιθανότητα να ζήσουν μαζί σας για πάντα, ακόμη και μετά την αποχώρηση τους από το φυσικό τους σώμα. Αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε στην ανάρτηση του.

Το politic.gr μίλησε με την ψυχολόγο Σαλτσίδου Ιωάννα θέλοντας να αναδείξουμε το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου αν δεν περάσει από τα στάδια θλίψης για να ξεπεράσει έναν χαμό.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η ψυχολόγος Σαλτσίδου Ιωάννα: “Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ωθώντας τα όρια αυτού που κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία στη σφαίρα της πραγματικότητας. Μια από τις πιο σαγηνευτικές και αμφιλεγόμενες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι η δημιουργία μοντέλων σύνθεσης ικανών να «ζωντανέψουν» ανθρώπους που έχουν φύγει απο τη ζωή. Αυτές οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με εικονικά αντίγραφα “νεκρών” ατόμων. Αν και η ιδέα μπορεί να φαίνεται εκπληκτική και ακόμη και δελεαστική, εγείρει περίπλοκα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ερωτήματα. 

Ως ψυχολόγος, θα ήθελα να αναφερθώ στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη ψυχική υγεία η εμφάνιση της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να «ζωντανεύει» νεκρά άτομα μέσω μοντέλων σύνθεσης. Ενώ αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα μπορεί να φαίνεται σαγηνευτικό και ακόμη και παρήγορο, εγκυμονεί σημαντικούς ψυχολογικούς κινδύνους. Η διαδικασία του πένθους και της αποδοχής της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα βαθιά προσωπικό και περίπλοκο ταξίδι που επιτρέπει στα άτομα να προσαρμοστούν στη ζωή τους.

Παρουσιάζοντας  τεχνητά νεκρά άτομα μέσω τεχνητής νοημοσύνης, κινδυνεύουμε να εμποδίσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία εξέλιξης. Η αλληλεπίδραση με συνθετικές εκδοχές του αποθανόντος μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση σύνδεσης και να διαιωνίσει την άλυτη θλίψη, εμποδίζοντας τα άτομα να επεξεργάζονται πλήρως τα συναισθήματά τους .

Επιπλέον, η εξάρτηση από προσομοιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να υπονομεύσει τις  ανθρώπινες σχέσεις, στερώντας από τα άτομα τη ζωτική κοινωνική υποστήριξη που απαιτείται για τη συναισθηματική ευεξία.

Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτές τις εξελίξεις δίνοντας προτεραιότητα στη διατήρηση της ανθρώπινης συναισθηματικής υγείας και διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία συμπληρώνει αντί να αντικαθιστά την εγγενή αξία της ανθρώπινης σύνδεσης και τη θεραπευτική δύναμη των γνήσιων ανθρώπινων εμπειριών.

Θα πρέπει κάθε μέρα να προσαρμοζόμαστε στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο θα πρέπει έχουμε και δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου η ΑΙ να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και να μην γίνει το αντίστροφο.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε να μοιράζει πρόστιμα το Netflix για το μοίρασμα λογαριασμού – Τσουχτερή η τιμή του προστίμου

Loading