(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Εγνατία Οδός: Ανησυχία για την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου και καταγγελίες περί επικινδυνότητας – Κλείνει το τούνελ στο Ανήλιο

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Εγνατίας Οδού – Μια εβδομάδα μετά κλείνει προσωρινά η σήραγγα “Μαλακάσι Α” δια στόματος του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς

Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου είπε: «Η Εγνατία Οδός σήμερα είναι επικίνδυνη.. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η συντήρηση που γινόταν ήταν πολύ επιφανειακή. Θα σας πω μόνο ένα πράγμα που πρέπει άμεσα να γίνει.. Είναι η μία από τις δύο σήραγγες της Κατάρας. Πρέπει να κλείσει για πάρα πολύ καιρό για να γίνουν όλα από την αρχή μέσα. Γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα.. Η σήραγγα έχει χαλάσει.. Όλα από κάτω. Είναι έτοιμo να καταρρεύσει, θέλει πολλά λεφτά και πάρα πολλή δουλειά.»

propoli

Μετά τις δηλώσεις αυτές η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και – σύμφωνα με πληροφορίες – ήδη έχει κληθεί για κατάθεση ο Περιφερειάρχης.

Σήμερα ανακοινώθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στη σήραγγα, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, που επισκέφτηκε το σημείο.

Ειδικότερα στη δήλωσή του ο Υφυπουργός αναφέρει:

«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής.

Έχει σημασία να τονίσω πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του.

Επειδή όμως κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και πολλοί συμπολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος. Η συζήτηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφώνησα με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να διακοπεί, ενδεχομένως και από σήμερα, η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια.

Η αξιοπιστία της Πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

ΠΑΣΟΚ: «Κυνική ομολογία του Υφυπουργού Υποδομών για την ασφάλεια των πολιτών στη σήραγγα της Εγνατίας Οδού»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο  Τομέας Υποδομών του  ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας παρακολουθεί αμήχανα ένα ακόμη επεισόδιο που αφορά την ασφάλεια των πολιτών. Ενώ ο περιφερειάρχης έθεσε δημοσίως θέματα ασφαλείας των διερχόμενων οχημάτων από συγκεκριμένη σήραγγα της Εγνατίας Οδού, το αρμόδιο υπουργείο αδιαφόρησε με αποτέλεσμα την παρέμβαση της εισαγγελίας Ιωαννίνων.

Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες ώστε κάποιος αρμόδιος να ευαισθητοποιηθεί. Σήμερα με δελτίο τύπου το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώνει τη διακοπή κυκλοφορίας διερχόμενων οχημάτων στη σήραγγα «Μαλακάσι Α».

Προκαλεί εντύπωση η κυνική και ανησυχητική ομολογία του υφυπουργού ότι στον χρόνο που μεσολάβησε, δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες για το μέγεθος του προβλήματος.

Υπονοεί λοιπόν ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της οδού, δεν τον ενημερώνει για σοβαρά θέματα ασφάλειας. Ή μήπως κατά παράδοση του συγκεκριμένου υπουργείου αγνοούνται για ακόμη μια φορά οι εκκλήσεις των εργαζομένων σχετικά με τα θέματα ασφάλειας.

Επισημαίνουμε στον υφυπουργό ότι οι σήραγγες κλείνουν, όταν οι ευρωπαϊκές ή ελληνικές προδιαγραφές ασφαλείας δεν πληρούνται επαρκώς σε θέματα στατικής επάρκειας και συνθηκών διέλευσης. Είναι τεχνικά ανεπίτρεπτο οι όποιες παρεμβάσεις συντήρησης να γίνονται μόνον όταν η σήραγγα βρεθεί πριν το όριο της κατάρρευσης.

Συνεπώς, οι σήραγγες δεν κλείνουν για λόγους ενσυναίσθησης τους οποίους επικαλείται ο υφυπουργός αλλά μόνον όταν τίθεται θέμα προδιαγραφών ασφαλείας».

Ανησυχία για την ασφάλεια στην Εγνατία Οδό εκφράζει η Νέα Αριστερά

Την ανησυχία εκφράζει η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας των μετακινήσεων στην Εγνατία Οδό, μετά τη σημερινή απόφαση για το κλείσιμο της σήραγγας Μαλακασίου.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου για διακοπή κυκλοφορίας σε σήραγγα στο Μαλακάσι ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικούς με το αντιφατικό επιχείρημα ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά και «ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα», εντείνει την ανησυχία μας, σημειώνει η τοπική οργάνωση της Νέας Αριστεράς.

Η Νέα Αριστερά μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου που ανακλήθηκαν, άσκησε άμεσα κοινοβουλευτικό έλεγχο με Ερώτηση από τις βουλεύτριες Μερόπη Τζούφη και Πέτη Πέρκα, ζητώντας άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Το υπουργείο ούτε άμεσα απάντησε ούτε επί της ουσίας. Η αντίδραση του υπουργείου μετά από πολλές ημέρες, μας ωθεί να θέσουμε ξανά την ανάγκη για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η ασφάλεια των μετακινήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

https://www.politic.gr/politiki/apokalypsa-varoufaki-gi-afto-tous-ichografousa-meta-ta-eurogroup-ta-papagalakia-tou-soible-elegan-psemata

Loading