Γυναικοκτονία στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων: Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε ως… απαράδεκτη την ΕΔΕ

Σοβαρές ελλείψεις – Περιχαράκωση ευθυνών – Επιχείρηση συγκάλυψης

Εξήντα μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής, η οικογένειά της περιμένει ακόμη από την αστυνομία να ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα για τις ευθύνες εκείνων που δεν έκαναν τίποτα για να την προστατέψουν.

propoli

Αυτό που προκαλεί οργή είναι πως ακόμη εκκρεμεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του δράστη – ο οποίος επικαλείται ψυχική διαταραχή – ενώ εκκρεμεί και η περισυλλογή και αξιοποίηση πολλών ακόμα χρήσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο τους συγγενείς της.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η δικηγόρος της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα, Ελένη Τζούλη, διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Συνηγόρου του Πολίτη δεν είναι συνήθης.

«Είναι σπάνιο και αυτό που αποδεικνύει και καταδεικνύει είναι αυτό που καταγγέλλουμε τόσο καιρό στις αρμόδιες αρχές […] Όταν ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης διοικητικών εξετάσεων της ΓΑΔΑ, ο κ. Μαυρομάτης, διαβίβασε το πόρισμα της ΕΔΕ και το σύνολο του φακέλου της ΕΔΕ στον Συνήγορο του Πολίτη – ως ήταν υποχρεωμένος – ο Συνήγορος του Πολίτη, διαπιστώνοντας προφανώς σοβαρότατες ελλέιψεις που έχρηζαν συμπληρωματικής ΕΔΕ και ενεδεχόμενως και επέκτασης των ερευνών και των αδικημάτων και των ευθυνών και σε περισσότερα πρόσωπα από αυτά που ελέγχονται και βρίσκονταν στο τμήμα το μοιραίο βράδυ, επέστρεψε όλο τον φάκελο στον ταξίαρχο.»

Προσπάθειες συγκάλυψης

Όπως τόνισε παράλληλα οι ελλείψεις που εντοπίζονται στην ΕΔΕ αποκαλύπτουν προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών των αστυνομικών.

«Θα διαταχθεί περαιτέρω πειθαρχική έρευνα», υπογράμμισε. «Δεν θα μείνουν μόνο σε αυτά τα πρόσωπα – τους τρεις χαμηλόβαθμους αστυνομικούς – ούτε σε αυτά μόνο το αδικήματα».

«Υπάρχει ένα όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών»: Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας
Οι συνήγοροι της μητέρας της Κυριακής Γρίβα, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, προβαίνουν στο εξής δελτίο τύπου:

  1. Παρά τις επιλεκτικές και ανακριβείς διαρροές κύκλων της ΕΛ.ΑΣ., κατά παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, στις 28-05-2024 ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. και Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, μας ενημέρωσε, μετά την πάροδο ενός και πλέον μηνός, ότι εν τέλει η Ε.Δ.Ε. δεν ολοκληρώθηκε.
  2. Ως λόγος μη ολοκλήρωσης της Ε.Δ.Ε. αναφέρεται ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛ.ΑΣ., από τον Συνήγορο του Πολίτη, που λειτουργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
  3. Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η επιλεκτική διαρροή της πειθαρχικής δικογραφίας, με την περιχαράκωση των ευθυνών σε συγκεκριμένους μόνον αστυνομικούς και για συγκεκριμένα μόνο σκέλη, δεν ήταν η δέουσα, και γι’ αυτό εμείς απευθυνθήκαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του νόμιμες ενέργειες, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παρατηρούμενη κατάχρηση εξουσίας.
  4. Η επιστροφή του φακέλου στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, ο οποίος, μάλιστα, ουδέποτε εγκαίρως μας απάντησε στα αιτήματά μας, και ο οποίος ουδέποτε κάλεσε την οικογένεια για κατάθεση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ.
  5. Κατά περίεργο τρόπο, η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των αστυνομικών, εντελώς ανεπαρκώς, για την διερεύνηση μόνον του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος, και όχι άλλων, δεν διαβιβάστηκε σε αντίγραφα για συσχέτιση και αξιολόγηση στον πειθαρχικό φάκελο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  6. Δυστυχώς, παρατηρείται μία αδιανόητη κωλυσιεργία και ατελή εκπλήρωση του καθήκοντος εκ μέρους συγκεκριμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγκαίρως την Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που όταν διερευνώνται αστυνομικά όργανα για πράξεις σε βάρος πολιτών, υπάρχει καθυστέρηση και συγκαλυπτική στάση. Αντιθέτως, όταν η Αστυνομία διερευνάται μετά από καταγγελίες κρατικών οργάνων, παρατηρείται ενίοτε και απόπειρα κατάχρησης εξουσίας σε βάρος τους.
  7. Η μητέρα και η αδελφή της Κυριακής Γρίβα δεν θα επιτρέψουν την συγκάλυψη της υπόθεσης, και θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμη κι εάν χρειαστεί να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου. Υπάρχει ένα Όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών, και αυτό το Όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Θα ήταν φρόνιμο ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να ελέγξει και να περισώσει την Τιμή του Σώματος.

Loading