(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό ελληνοτουρκικό “παζάρι”  Μητσοτάκη Ερντογάν με το βλέμμα στο Αιγαίο

Με το βλέμμα στο Αιγαίο και στον τουρισμό πραγματοποιείται, σήμερα το βράδυ στις 11, το καλοκαιρινό ελληνοτουρκικό “παζάρι” του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να δώσουν παράταση στο μορατόριουμ ηρεμίας που άτυπα έχουν υπογράψει, προκειμένου να μην δοκιμάσει η μια χώρα τις τουριστικές αντοχές της άλλης.

propoli

Πάντως, αμφότεροι προσέρχονται στη συνάντηση σε έντονο κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τοποθέτηση που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι οι αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο αναγνώρισε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες στιγμές που προηγήθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε ότι ορισμένες από τις θεμελιώσεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει.

“Το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, είναι μερικά θετικά βήματα. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση” επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν, όμως, του Αιγαίου, η προσοχή στρέφεται και στην Κύπρο, με την ελληνική πλευρά να τονίζει την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, ξεχωριστή σημασία είχε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Loading