Μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ – Χιλιάδες στους δρόμους την Πρωτομαγιά
.pbs.org

Μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ – Χιλιάδες στους δρόμους την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά του 2025 μετατράπηκε σε ημέρα μαζικής διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις, διαδηλώνοντας κατά των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι παραδοσιακά αποτελεί ημέρα τιμής για τον αγώνα των εργαζομένων, φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά πήρε ξεκάθαρα αντιπολιτικό χαρακτήρα. Διαδηλωτές κάθε ηλικίας και επαγγελματικής προέλευσης καταφέρθηκαν ενάντια στις επιθέσεις κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τις περικοπές στην εκπαίδευση και τα σχέδια για μαζικές απελάσεις.

Από τις μεγάλες μητροπόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι μικρότερες πόλεις-προπύργια του Τραμπ, όπως η Νόρμαν στην Οκλαχόμα και το Σωκ Σίτι στο Ουισκόνσιν, οι πορείες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: την έντονη ανησυχία για τη συρρίκνωση των συνταγματικών ελευθεριών και την επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας.

«Οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση. Οι μετανάστες δέχονται επίθεση. Κάθε μέρα υπάρχει σύγχυση και χάος», τόνισε η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργασίας της Κομητείας του Λος Άντζελες, Yvonne Wheeler, απευθυνόμενη σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Η ατμόσφαιρα στις πορείες ήταν φορτισμένη. Σημαίες των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος κυμάτιζαν πλάι σε πανό συνδικάτων και ακτιβιστικών οργανώσεων. Ο ήχος από τύμπανα, κόρνες και συνθήματα υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων έντυνε την πορεία με ένταση και παλμό.

Στο Σικάγο, μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της ημέρας, η 63χρονη αεροσυνοδός Jena Olsen δήλωσε: «Δεν είμαστε μόνο εδώ για τα εργασιακά. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία μας».

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον, όπου δεκάδες δικηγόροι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο συμμετέχοντας στην «Ημέρα Εθνικής Νομικής Δράσης». Κατήγγειλαν παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ στη δικαιοσύνη και απαίτησαν διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία της Jennifer Vasquez, συζύγου του Κίλμαρ Αρμάντο Αμπρέγκο Γκαρσία, ο οποίος απελάθηκε λανθασμένα και κρατείται στο Ελ Σαλβαδόρ. «Σταματήστε να παίζετε πολιτικά παιχνίδια με τη ζωή του άντρα μου», φώναξε στο πλήθος, προκαλώντας συγκίνηση.

Στη Νέα Υόρκη, η Alexandria Ocasio-Cortez τόνισε πως η μαζική συμμετοχή στους δρόμους έχει ήδη φέρει απτά αποτελέσματα, όπως την καθυστέρηση των περικοπών στο Medicaid.

Στη Φιλαδέλφεια, η ομιλία του Μπέρνι Σάντερς κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία που μπλόκαρε την κυκλοφορία και οδήγησε σε συλλήψεις.

Τις κινητοποιήσεις συντόνισε η συμμαχία 50501, ένας συνασπισμός από συνδικάτα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστικές ομάδες.

Παρά τις προσπάθειες φίμωσης της διαφωνίας σε πανεπιστήμια, χώρους εργασίας και ΜΜΕ, το μήνυμα από κάθε γωνιά της χώρας ήταν σαφές: η κοινωνική αντίσταση μεγαλώνει και ο δρόμος παραμένει ζωντανός.

Loading

Play