Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και της διάδοσης των fake news.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η μάχη για την αλήθεια και κατά των fake news είναι ένα μέτωπο το οποίο διατρέχει όλα τα πεδία της επικαιρότητας. Από την υπόθεση των Τεμπών και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Είπαν μέχρι και ότι η φωτογραφία μου με τον Τραμπ είναι ψεύτικη».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «για αυτόν τον λόγο οι δικές μας απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και τεκμηριωμένες. Άλλωστε, ο ρεαλισμός γίνεται συντελεστής σταθερότητας και ομαλότητας».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται η τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Όπως ανέφερε, «Πάνω από 4 εκατ. Έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες θα δουν το εισόδημά τους να ενισχύεται μέσω μιας τολμηρής μηνιαίας ελάφρυνσης, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε 150.000 ενστόλους μέσω του νέου μισθολογίου».
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι «στηρίζουμε την κοινωνία με σταθερά και μόνιμα μέτρα».
Σχετικά με την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι «εκπέμψαμε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα κράτος που ζητά στήριξη, αλλά που την παρέχει. Αν άλλοτε αποτελούσε ένα οικονομικό κίνδυνο, σήμερα είναι ένα παράδειγμα προόδου».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες που έλαβαν χώρα στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι ελπίζει το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς προκειμένου «να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό «να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή που αποτελεί την επίσημη διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Σχετικά με τις φρεγάτες Belharra
«Θα ξεχώριζα από αυτά τα οποία θα εξετάσουμε σήμερα τις πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Άμυνας για τη μισθολογική αναβάθμιση και την αναδιάρθρωση του πλαισίου εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ποιοτική ανάταξη των στρατιωτικών σχολών και της θητείας.
Είναι σημαντικές, είναι τολμηρές αλλαγές, ενδεχομένως να προκαλέσουν και κάποιες αντιδράσεις, θεωρώ όμως ότι κινούνται απολύτως στη σωστή κατεύθυνση. Είναι αλλαγές που ανασυντάσσουν την αμυντική μας λειτουργία στο επίπεδο του έμψυχου υλικού, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους, που καθιστούν όμως και αυστηρότερες τις προϋποθέσεις αναβολών, απαλλαγών και μεταθέσεων, αίροντας πολλές παλιές στρεβλώσεις.
Και βέβαια, στόχος μας είναι και οι νεοσύλλεκτοί μας να λαμβάνουν πραγματική εκπαίδευση, η θητεία να γίνεται προσόν αντί για χαμένος χρόνος. Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για τις σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα των εξοπλισμών. Θα αναφέρω μόνο ότι την Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, θα συζητήσουμε στη Βουλή την προμήθεια της τέταρτης φρεγάτας Belharra, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των προηγούμενων τριών.
Είμαστε σε συζητήσεις, όπως έχετε ενημερωθεί, και με την Ιταλία για την πιθανή απόκτηση 2+2 ακόμα φρεγατών που βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση από τους γείτονές μας. Όλα αυτά, νομίζω, συνιστούν την καλύτερη έμπρακτη απάντηση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα πεδία. Αυτό είναι κάτι το οποίο τεκμαίρεται πια από όλα τα δεδομένα και κάτι το οποίο νομίζω ότι αξίζει να αναδεικνύεται από όλους μας, σε πείσμα όσων θέλουν να παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα για το πόσο ισχυρή πραγματικά είναι η πατρίδα μας».
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τους υφυπουργούς Θάνο Πετραλιά και Γιώργο Κώτσηρα του νομοσχεδίου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη – Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία».
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια του νομοσχεδίου για τον χάρτη μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη του νομοσχεδίου για την προώθηση πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο του νομοσχεδίου για τη σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων».
– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο του Κώδικα Προστασίας του Καταναλωτή.
– Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τα προσχέδια δράσης υπουργείων για το 2026.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη σχετικά με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων δημοσίου τομέα έτους 2026.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με τον κύκλο ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων 2025.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα σχετικά με την κήρυξη απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Πηγή: thetoc.gr