Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και η αλλαγή στην ηγεσία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν σηματοδοτεί υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Σε συνέντευξή του στον Μάθιου Μπόιλ του Breitbart News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται έναν πρέσβη με άμεση πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ και την πλήρη εμπιστοσύνη του.
Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο για την ενεργειακή ανεξαρτησία, την περιφερειακή σταθερότητα και το ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στη γεωγραφική της θέση και στις δυνατότητες παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Πνύκα, συνδέοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική με την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της Δύσης.
Η αλλαγή στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας
Αναφερόμενος στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι, κατά τον χρόνο της συνέντευξης, οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. Όπως εξήγησε, θα χρειαστεί χρόνος τόσο για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου όσο και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του.
«Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα, πολύ σημαντική. Είναι σπουδαίος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει συνδράμει τις ΗΠΑ με πολλούς τρόπους και παραμένει σημαντική για το μέλλον τους.
Ο Ρούμπιο τόνισε ότι η Αθήνα αξίζει έναν πρέσβη με ισχυρή θέση στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα διασφαλιστεί η κατάλληλη στελέχωση της πρεσβείας κατά το μεταβατικό διάστημα. Όπως σημείωσε, η επιλογή ενός προσώπου που διαθέτει την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση Τραμπ στη διμερή σχέση και όχι υποβάθμισή της.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ρούμπιο στον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υποστηρίζοντας ότι η γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τη στάση της απέναντι στις ενεργειακές έρευνες, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά ενέργειας, μέσω αγωγών και άλλων υποδομών. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η χώρα μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, αλλά και προς το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Αμερικανός υπουργός άσκησε, παράλληλα, κριτική στις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του κόστους και η ανεπαρκής ανάπτυξη εγχώριων πηγών ενέργειας έχουν επιβαρύνει τις οικονομίες της ηπείρου. Επανέφερε, επίσης, τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, την οποία συνέδεσε με τους υπολογισμούς της Μόσχας πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Δύση και η ομιλία στην Πνύκα
Ο Ρούμπιο συνέδεσε το μήνυμα της ομιλίας του στην Πνύκα με την κατεύθυνση που επιδιώκει να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση στην εξωτερική της πολιτική. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν κληρονομήσει από την Ελλάδα και τη Ρώμη, μέσω της ευρωπαϊκής ιστορίας, πολλές από τις αξίες στις οποίες στηρίζονται οι θεσμοί τους.
Υποστήριξε ότι οι δυτικές κοινωνίες θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να υπερασπίζονται την ιστορική τους κληρονομιά, εκτιμώντας πως συχνά εμφανίζονται απολογητικές απέναντι στην ιστορία και τα επιτεύγματά τους. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες θα υιοθετήσουν δημόσια ανάλογες θέσεις, αν και αναγνώρισε ότι η μετατροπή τους σε πολιτικές επιλογές απαιτεί χρόνο.
Ρωσία, Ουκρανία και κυρώσεις για το ντίζελ
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός υπερασπίστηκε την προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων για το ρωσικό ντίζελ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν η αύξηση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά και η εξυπηρέτηση των αναγκών της αμερικανικής οικονομίας.
«Αν υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για εκείνους και σε αυτό που είναι καλό για εμάς, πρέπει πάντοτε να επιλέγουμε αυτό που είναι καλό για εμάς», δήλωσε, περιγράφοντας την απόφαση ως επιλογή που υπαγορεύεται από το αμερικανικό εθνικό συμφέρον.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, χαρακτήρισε τη διαφωνία για τον έλεγχο του Ντονέτσκ ένα από τα βασικά εμπόδια. Σύμφωνα με την περιγραφή του, η Ρωσία επιδιώκει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, ενώ η Ουκρανία θεωρεί τις θέσεις που διατηρεί εκεί κρίσιμες για την άμυνά της. Ο Ρούμπιο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να μεσολαβήσουν, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας.
Παράλληλα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για ουκρανικά πλήγματα σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που, όπως είπε, μετέφεραν πετρέλαιο αμερικανικών εταιρειών, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί πως οι επιθέσεις έγιναν σκόπιμα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.
Ιράν και Στενά του Ορμούζ
Στο μέτωπο του Ιράν, ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποδυναμώσει τις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης. Ανέφερε ακόμη ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία επικεντρώνεται στην προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το δεκαήμερο που προηγήθηκε της συνέντευξης, από τα Στενά διέρχονταν κατά μέσο όρο 13 έως 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, με τις αμερικανικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προστασία των πλοίων. Παρά τις συνεχιζόμενες απειλές κατά της ναυσιπλοΐας, υποστήριξε ότι η ροή πετρελαίου προς τη διεθνή αγορά έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό.
Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, το ιρανικό καθεστώς βασικό παράγοντα αστάθειας στη Μέση Ανατολή, συνδέοντας την αντιμετώπιση της Τεχεράνης με τις ευρύτερες προσπάθειες επίλυσης των περιφερειακών συγκρούσεων. Αναγνώρισε τη σημασία του Παλαιστινιακού, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ο ρόλος του Ιράν παραμένει κεντρικό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής.
![]()

