Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη: Έρευνες για 80χρονο κτηνοτρόφο – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη: Έρευνες για 80χρονο κτηνοτρόφο – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία στην Κρήτη, με έναν 80χρονο κτηνοτρόφο να αγνοείται στο Ρέθυμνο, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και τμήματα του οδικού δικτύου να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Στα Ζωνιανά, μάλιστα, γέφυρα υποχώρησε την ώρα που διερχόταν αυτοκίνητο με ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων, με διαδοχικά μηνύματα του 112 να καλούν τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στον ορεινό όγκο του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Περισσότερο έχουν πληγεί τα Ζωνιανά, τα Λιβάδια και ο Αξός, ενώ ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αγωνία για τον 80χρονο κτηνοτρόφο

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα οι έρευνες για τον εντοπισμό 80χρονου κτηνοτρόφου στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο ηλικιωμένος αγνοείται από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, όταν μετέβη στο ποιμνιοστάσιό του στις Καρίνες.

Ο 80χρονος δεν επέστρεψε και δεν επικοινώνησε με τους συγγενείς του, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να δηλώσει την εξαφάνισή του στις αστυνομικές αρχές.

Υποχώρησε γέφυρα με ΙΧ – Στο νοσοκομείο ηλικιωμένο ζευγάρι

Στιγμές αγωνίας έζησε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην περιοχή Δισκούρι, κοντά στα Ζωνιανά, όταν το γεφυράκι από το οποίο περνούσε το αυτοκίνητό του υποχώρησε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Από την καθίζηση δημιουργήθηκε μεγάλο χάσμα στο οδόστρωμα, μέσα στο οποίο εγκλωβίστηκε το όχημα.

Στο σημείο έσπευσαν συγγενείς του ζευγαριού, με τον γιο τους να τους μεταφέρει προληπτικά στο νοσοκομείο για εξετάσεις και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πλημμύρισαν σπίτια στα Ζωνιανά

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και μέσα στα Ζωνιανά, όπου νερά έχουν εισέλθει σε σπίτια, ενώ το χωριό έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σαν ποτάμι μπαίνει το νερό στο σπίτι».

Η ίδια, η οποία ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και βρίσκεται με οξυγόνο, υποστήριξε ότι είχε προηγουμένως ενημερώσει τον δήμο για την ανάγκη παρεμβάσεων στον δρόμο.

«Απερίγραπτο αυτό που έχει γίνει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εικόνες τόσο στο δικό της σπίτι όσο και σε γειτονικές κατοικίες.

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη άνθρωπος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του, ενώ η στάθμη του ποταμού στην περιοχή έχει ανέβει σημαντικά.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Στις 06:40 εστάλη μήνυμα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων και των επισκέψεων στα Ζωνιανά, τα Λιβάδια και τον ορεινό όγκο του Μυλοποτάμου.

«Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων να αποφεύγονται οι μετακινήσεις-επισκέψεις στα χωριά Ζωνιανά, Λιβάδια και τον ορεινό όγκο Μυλοποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.», ανέφερε το προειδοποιητικό μήνυμα.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και συγκεκριμένα για την περιοχή της Μινώα Πεδιάδας, ενώ αντίστοιχες προειδοποιήσεις εστάλησαν για τις Μαλάδες και τη Φοινικιά Ηρακλείου, καθώς και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Κλειστά τα σχολεία – Απαγόρευση πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές

Κλειστά παραμένουν σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Μυλοποτάμου, μετά την ενημέρωση για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην επιχειρούν να διασχίσουν ρέματα, χειμάρρους ή πλημμυρισμένους δρόμους, είτε πεζή είτε με όχημα.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας σε ολόκληρο το νησί, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων, καταπτώσεων βράχων και πλημμυρών.

Η απαγόρευση αφορά φαράγγια, φυσιολατρικά μονοπάτια, περιπατητικές και ορειβατικές διαδρομές, μεταξύ των οποίων το δίκτυο Ε4, καθώς και άλλα οικοσυστήματα με έντονο ανάγλυφο. Το μέτρο θα βρίσκεται σε ισχύ έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Έως την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα στην Κρήτη

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κρήτη, κυρίως στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, με τα φαινόμενα να είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά διαστήματα έως το πρωί της Κυριακής.

Στο Αιγαίο προβλέπονται παράλληλα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 έως 9 μποφόρ.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από και προς Ραφήνα και Λαύριο, ενώ στον Πειραιά δεν υπάρχει γενικό απαγορευτικό, αλλά έχουν γίνει τροποποιήσεις σε δρομολόγια προς και από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Loading

Play