Το προξενιό της Ιουλίας: Αυτό είναι το αυθεντικό, παραδοσιακό ρούχο που θα φορέσει η πρωταγωνίστρια

Διαβάστε περισσότερα…

Η σειρά “Το προξενιό της Ιουλίας” μας μεταφέρει στη Θεσσαλία, μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και έντονο ελληνικό στοιχείο. Ο Τύρναβος, ένας από τους τόπους που παρουσιάζονται, διακρίνεται για τα επιτεύγματα και την μακρόχρονη ιστορία του. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, με μοναδικά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακή χειροτεχνία, όπως η υφαντική τέχνη. Τον 19ο αιώνα, ο Τύρναβος ήταν ήδη γνωστός για την επεξεργασία του μεταξωτού υφάσματος και τη δημιουργία του “σταμπωτού“, μιας τέχνης με αιώνια παράδοση. Σε εκείνη την εποχή που η τέχνη ήταν στο αποκορύφωμά της, σχεδόν κάθε σπίτι στον Τύρναβο είχε τουλάχιστον ένα κομμάτι από τον υφαντικό αυτό θησαυρό.

propoli

Οι τεχνίτες-σταμπωτές χρησιμοποιούσαν στάμπες-καλούπια που αποτελούσαν μοναδικά έργα τέχνης. Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι σταμπωτές, που ήταν κυρίως αυτοδίδακτοι, σκάλιζαν και τις στάμπες οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από μαλακό ξύλο (π.χ. φλαμούρι) ή σκληρό (π.χ. αγριογκορτσιά). Η στάμπα με βασικό μαύρο περίγραμμα ονομαζόταν «μάνα» ή «μήτρα» και παρουσίαζε το πιο λεπτό σκάλισμα, ενώ η θεματολογία ήταν εμπνευσμένη κυρίως από τον φυσικό κόσμο και το ζωικό βασίλειο, χωρίς να λείπουν από τις αποτυπώσεις και τα γεωμετρικά ή άλλα σχέδια.

Ένα εξαιρετικό δείγμα της σταμπωτικής τέχνης εξασφαλίστηκε για τις ανάγκες της νέας σειράς του Alpha. Πρόκειται για ένα μοναδικό φόρεμα ανεκτίμητης αξίας στη σημερινή εποχή, που ανήκει σε παλαιά οικογένεια της περιοχής και έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση. Το φόρεμα θα αποτελέσει ενδυματολογικό μέρος της σειράς και θα δούμε να το φορά η πρωταγωνίστρια Ευγενία Ξυγκόρου στο πρώτο επεισόδιο. Μία άμεση αναφορά στη λαϊκή δημιουργικότητα και σε μια τέχνη που βυθίζεται στη λήθη αλλά αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας του Τυρνάβου.

«Το προξενιό της Ιουλίας», η νέα μεγάλη παραγωγή του Alpha, συνομιλεί με την ελληνική παράδοση αναδεικνύοντας τους άγραφους νόμους της. Φωτίζονται ήθη και έθιμα που για δεκαετίες ήταν κυρίαρχα στην κοινωνία και σήμερα φαντάζουν τόσα μακρινά που τείνουν να σβήσουν και μαζί τους κινδυνεύει να σβήσει και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δείτε επίσης: Σασμός: Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου για το μέλλον της «Βασιλικής» στον τρίτο κύκλο

Loading