Χρηματιστήριο: Απώλεια εμπιστοσύνης και βουτιά 0,80%

Την ιταλική αγορά ακολουθεί η ελληνική, όσον αφορά την πτώση, καθώς το χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει πτώση 0,69-0,70% -αλλά με τζίρους που παραπέμπουν στον… Αύγουστο.

propoli

Ισχνός ο τζίρος

Εδώ και εβδομάδες στο χρηματιστήριο έχει σημάνει σιγή ασυρμάτου από τους ξένους επενδυτές με τις συναλλαγές να φθάνουν έως και 10-14 εκατ. ευρώ καθημερινά. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ημέρα καθώς μετά από δύο ώρες και πλέον, ο τζίρος δεν έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Η απαξίωση που προκαλείται από την έλλειψη προοπτικής για την ελληνική οικονομία έχει «παγώσει» την αγορά και βάζει σε κίνδυνο και τους υφιστάμενους επενδυτές -οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα ίσως αναθεωρήσουν για την παραμονή τους σε μια αγορά που μοιάζει με «μαχαίρι που πέφτει»…

Χωρίς κεφάλαια

Επιπλέον, η καθοδική συσσώρευση έχει και ορισμένα όρια καθώς η αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίων δημιουργεί επιπλοκές στις νέες δημόσιες εγγραφές – οι οποίες θα σηματοδοτούσαν μια νέα περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ακυρωθεί ακόμη και μια παράλληλη δημόσια εγγραφή σε Ελλάδα και Λονδίνο, δείγμα του γεγονότος ότι ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες στιγματίζονται από το ρίσκο της Ελλάδος.

Προβληματισμός

Μετά τη συμφωνία χρέους οι ξένοι επενδυτές είναι απογοητευμένοι από την πορεία της αγοράς και ιδιαίτερα μετά την αντίδραση της Αθήνας κατά την αναταραχή της νέας Ιταλικής κυβέρνησης. Οι ξένοι προβληματίζονται από την πορεία και πιθανότατα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα διότι διακρίνουν σημάδια πολιτικής παροχών. Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη αναδυόμενη αγορά, όπου οι ξένοι περιστασιακά επενδύουν και μόνο όταν υπάρχει μεγάλο discount στις μετοχές.

Τράπεζες

Μεγάλο «αγκάθι» για την αγορά αποτελούν οι τράπεζες οι οποίες όσο δεν δανείζουν, τόσο περισσότερο βυθίζουν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής καχεξίας. Τα σημερινά σημάδια της συναλλακτικής απραξίας δυστυχώς δεν έχουν κινητοποιήσει την ΕΧΑΕ – η οποία ύστερα από μια αποτυχημένη παρουσίαση στις ΗΠΑ ετοιμάζει νέες παρουσιάσεις σε ΗΠΑ και Λονδίνο -αλλά όπως έχει αποδειχθεί χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης της ελληνικής αγοράς. Με τη σημερινή της εικόνα, η αγορά εκπέμπει “σήματα” ανυποληψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Βουτιά 0,81%

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στις 761,14 μονάδες έχασε 0,72%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2612 ευρώ. Με πτώση 0,87% η μετοχή της Εurobank στα 0,8535 ευρώ. Με πτώση 1,16% η Τράπεζα Πειραιώς στα 2,73 ευρώ. Με πτώση 1,52% η Alpha Bank στα 1,938 ευρώ. Πτώση 1,29% για τον ΟΠΑΠ στα 9,60 ευρώ και πτώση 1,84% για τον ΟΤΕ στα 10,69 ευρώ. Με άνοδο 0,23% η Coca -Cola στα 31,04 ευρώ. Κέρδη 0,57% για την ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ στα 5,28 ευρώ.

Οι συναλλαγές μόλις που έφθασαν στα 4,5 εκατ. ευρώ.

 

Loading