Αναμονή για πτώση τιμών στα καύσιμα μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Αναμονή για πτώση τιμών στα καύσιμα μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για την επίλυση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο δημιουργεί προσδοκίες για μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων και της τιμής λιανικής στην αντλία, σύμφωνα με παράγοντες των ελληνικών διυλιστηρίων.

Όπως επισημαίνουν, η προϋπόθεση είναι να μην προκύψουν απρόοπτα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η τιμή διυλιστηρίου για τη βενζίνη υποχώρησε χθες στα 1,412 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για το ντίζελ κίνησης στα 1,135 ευρώ. Αναμένονται περαιτέρω μειώσεις τις επόμενες ημέρες, με βάση τις διεθνείς τιμές που καθορίζουν την αγορά. Χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,981 ευρώ και του ντίζελ κίνησης 1,717 ευρώ ανά λίτρο.

Σχετικά με την τιμή του αργού, οι πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 δολαρίων ανά βαρέλι, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιπτώσεις από την κρίση στον Κόλπο δεν ήταν τόσο δραματικές όσο σε προηγούμενες περιόδους, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ και της μείωσης της διεθνούς ζήτησης. Στον τομέα του φυσικού αερίου, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς οι υποδομές του Κατάρ επηρεάζονται σοβαρά.

Loading

Play