Με μπαλώματα προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς αναμένεται να είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και να επιβαρύνουν ξανά τα νοικοκυριά.
Την ερχόμενη εβδομάδα τα αρμόδια υπουργεία θα εξειδικεύσουν τις παρεμβάσεις που προβλέπουν επιδότηση στην τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να περιοριστεί κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης.
Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα μέτρα, η τιμή εκτιμάται ότι θα παραμείνει κατά 36% πάνω από πέρυσι.
Στις 15 Οκτωβρίου 2025 το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κάνει πρεμιέρα στην περιοχή των 1,09-1,10 ευρώ το λίτρο. Αν φέτος, μετά τις επιδοτήσεις, η τιμή διαμορφωθεί κοντά στο 1,50 ευρώ, θα εξακολουθήσει να είναι περίπου 36% υψηλότερη από την περσινή τιμή εκκίνησης.
Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης εξετάζεται να πλαισιωθεί και από επαναφορά του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην αγορά πετρελαιοειδών, την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες σε επίπεδο κορυφής στην ΕΕ με στόχο να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες μέλη για τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα.
Τα ενεργειακά μέτρα στήριξης που αναμένεται να εξειδικευτούν την ερχόμενη εβδομάδα από τα αρμόδια υπουργεία αφορούν στα εξής:
Τη μείωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο. Η μείωση θα γίνει μέσω επιδότησης, κρατικής και των διυλιστηρίων, ώστε να πέσει η τιμή διάθεσης που, χωρίς την επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα θα άγγιζε τα 2 ευρώ το λίτρο.
Την οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Στην εξειδίκευση των μέτρων θα αποσαφηνιστεί αν η αύξηση της επιδότησης θα συνοδεύεται και από τη διεύρυνση των κριτηρίων, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων.
Τη συνέχιση και τον Οκτώβριο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, δεδομένου ότι οι υψηλές τιμές στην κατηγορία αυτή επιβαρύνουν σημαντικά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το πετρέλαιο κίνησης επιδοτείται σήμερα με 15 λεπτά το λίτρο, 10 λεπτά από το κράτος και 5 λεπτά από τα διυλιστήρια. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή διάθεσής του παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από τα 2 ευρώ το λίτρο.
Την εξέταση θέσπισης πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην αγορά καυσίμων, με στόχο να περιοριστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το πλαφόν αναμένεται να τεθεί στο στάδιο της εμπορίας, αλλά και στα πρατήρια, και θα έχει έκτακτο χαρακτήρα.
![]()
