Ελληνικές εξαγωγές σε τροχιά ανόδου: 14,9% στο επτάμηνο και πάνω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Ελληνικές εξαγωγές σε τροχιά ανόδου: 14,9% στο επτάμηνο και πάνω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026, με αύξηση 14,9%, σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 32,7558 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,26 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2025. Χωρίς τα πετρελαιοειδή έφτασαν τα 23,6666 δισ. ευρώ, με άνοδο 6,9%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία ανήλθαν σε 23,5442 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7%.

Τον Ιούλιο οι εξαγωγές ανήλθαν σε 5,0733 δισ. ευρώ, από 4,3786 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 15,9%. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 5 δισ. ευρώ και για τον πέμπτο διαδοχικό μήνα ανόδου. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 6,3%, στα 3,5986 δισ. ευρώ, και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία 6,4%, στα 3,5782 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 7,2% και έφτασαν τα 51,8985 δισ. ευρώ, από 48,3991 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2025. Χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκαν σε 39,7432 δισ. ευρώ, με άνοδο 1,9%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία έφτασαν τα 39,4297 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2%.

Το εμπορικό έλλειμμα στο επτάμηνο περιορίστηκε κατά 3,8%, στα 19,1427 δισ. ευρώ, έναντι 19,9009 δισ. ευρώ το 2025. Χωρίς πετρελαιοειδή μειώθηκε 4,7%, στα 16,0766 δισ. ευρώ, και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία κατά 4,2%, στα 15,8855 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές ανέβηκε στο 63,1% στο επτάμηνο, από 58,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Χωρίς πετρελαιοειδή έφτασε στο 59,5%, από 56,8%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, τα πετρελαιοειδή και καύσιμα αυξήθηκαν κατά 41%, κατά 2,86 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής αύξησης των εξαγωγών στο επτάμηνο, δηλαδή το 67%. Ο μη ενεργειακός πυρήνας ενισχύθηκε κατά 6,9%, κατά 1,52 δισ. ευρώ. Άνοδο σημείωσαν οι Πρώτες Ύλες κατά 23,2%, τα Τρόφιμα κατά 10,2% και τα Μηχανήματα κατά 9,8%, ενώ συνολικά 9 από τους 10 κλάδους κινήθηκαν ανοδικά.

Σε επίπεδο κλάδων, τα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα αυξήθηκαν κατά 41%, στα 9,8326 δισ. ευρώ, τα Τρόφιμα και Ζώντα Ζώα κατά 10,2%, στα 5,9844 δισ. ευρώ, τα Βιομηχανικά κατά 5,4%, στα 4,8093 δισ. ευρώ, και τα Χημικά κατά 5,1%, στα 4,025 δισ. ευρώ. Τα Μηχανήματα ενισχύθηκαν κατά 9,8%, στα 3,1217 δισ. ευρώ, τα Διάφορα Βιομηχανικά κατά 1,7%, στα 2,2155 δισ. ευρώ, οι Πρώτες Ύλες κατά 23,2%, στα 1,2222 δισ. ευρώ, τα Ποτά και Καπνός κατά 0,6%, στα 932,6 εκατ. ευρώ, και τα Εμπιστευτικά Προϊόντα κατά 4,8%, στα 83,6 εκατ. ευρώ. Μείωση 18,7%, στα 529 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν τα Λάδια.

Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε 7 από τους 10 κλάδους. Οι Πρώτες Ύλες ενισχύθηκαν κατά 40,7%, τα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα κατά 42,3%, τα Τρόφιμα και Ζώντα Ζώα κατά 11%, τα Βιομηχανικά κατά 9,3%, τα Χημικά κατά 7%, τα Διάφορα Βιομηχανικά κατά 8,8% και τα Εμπιστευτικά Προϊόντα κατά 28,2%. Μείωση σημείωσαν τα Μηχανήματα κατά 0,3%, τα Ποτά και Καπνός κατά 2,5% και τα Λάδια κατά 20%.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, τον Ιούλιο οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν 10,9%, στα 2,8466 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούσαν στο 56,1% του συνόλου. Οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν 22,9%, στα 2,2267 δισ. ευρώ, με μερίδιο 43,9%.

Χωρίς πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν τον Ιούλιο 7,4%, στα 2,3619 δισ. ευρώ, και προς τις Τρίτες Χώρες 4,4%, στα 1,2367 δισ. ευρώ.

Στο επτάμηνο, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 15,1%, στα 18,9922 δισ. ευρώ, με μερίδιο 58%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 14,8%, στα 13,7636 δισ. ευρώ, με μερίδιο 42%. Χωρίς πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ ενισχύθηκαν κατά 8,7%, στα 15,931 δισ. ευρώ, και προς τις Τρίτες Χώρες κατά 3,3%, στα 7,7356 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μερίδια ήταν 67,3% και 32,7%.

Στην ανάλυσή του, ο ΠΣΕ αναφέρει ως παράγοντες που πιέζουν τα περιθώρια των εξαγωγικών επιχειρήσεων το υψηλό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Παράλληλα, σημειώνει ότι η βαθύτερη διείσδυση των μη ενεργειακών προϊόντων στις Τρίτες Χώρες παραμένει το επόμενο μεγάλο μέτωπο.

Ο οδικός χάρτης του ΠΣΕ για το 2030, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, έχει διπλή στόχευση: τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, ώστε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν διεθνές αποτύπωμα, και τη μετατόπιση του εξαγωγικού μείγματος προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο ΠΣΕ ζητά από την πολιτεία σταθερό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, ταχύτερα τελωνεία και υποδομές, ρευστότητα και εργαλεία ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και πρακτική στήριξη της καθημερινότητας του εξαγωγέα.

Δήλωση του προέδρου του ΠΣΕ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αναφέρει στη δήλωσή του ότι ο Ιούλιος έδωσε στην ελληνική εξωστρέφεια «μια σπάνια ιδιότητα: τη συνέπεια». Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ και για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν αύξηση. Το 7μηνο κλείνει με άνοδο 14,9% και υπέρβαση των 32,7 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως σημειώνει, δεν είναι πια «μια καλή επίδοση», αλλά μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά που αντέχει στον χρόνο.

«Το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι το βάθος της ανόδου», αναφέρει, σημειώνοντας ότι 9 στους 10 κλάδους κινούνται ανοδικά και ο μη ενεργειακός πυρήνας ενισχύεται κατά 6,9%. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτες ύλες, τρόφιμα και μηχανήματα πρωταγωνιστούν, με ανάπτυξη ευρείας βάσης θεμελιωμένη στην πραγματική παραγωγική οικονομία.

Ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης υπογραμμίζει επίσης ότι πίσω από τα μεγέθη υπάρχει ένας σιωπηλός ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων επιτρέπουν ακόμη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στοχευμένη διείσδυση σε νέες αγορές. Η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως λέει, είναι το νέο διαβατήριο ανταγωνιστικότητας.

Για τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος του ΠΣΕ σημειώνει ότι η δασμολογική πολιτική της Ουάσιγκτον δεν λειτούργησε ως εμπόδιο για τη συνεχή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το επτάμηνο του 2026. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 16,3% και έφτασαν τα 1,59 δισ. ευρώ από 1,37 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 57,1%, στα 2,23 δισ. ευρώ από 1,42 δισ. ευρώ. Παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος, τονίζει ότι αυτό δεν αποτυπώνει αδυναμία των εξαγωγών, αλλά κυρίως την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Προσθέτει ότι οι θετικές επιδόσεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς το υψηλό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πιέζουν τα περιθώρια, ενώ η βαθύτερη διείσδυση των μη ενεργειακών προϊόντων στις Τρίτες Χώρες παραμένει το επόμενο μεγάλο μέτωπο.

Ο οδικός χάρτης του ΠΣΕ για το 2030, όπως κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ, έχει διπλή στόχευση: διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, ώστε χιλιάδες ακόμη μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν διεθνές αποτύπωμα, και ανοδική μετατόπιση του εξαγωγικού μείγματος προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Από την πολιτεία ζητείται σταθερό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, ταχύτερα τελωνεία και υποδομές, ρευστότητα και εργαλεία ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, αλλά και πρακτική στήριξη της καθημερινότητας του εξαγωγέα, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμες εξαγγελίες.

Το τετράμηνο των 5 δισ. έδειξε τι μπορεί να πετύχει η ελληνική παραγωγή όταν συνδυάζει ποιότητα, τεχνολογία και τόλμη. Το επόμενο ζητούμενο, όπως αναφέρει, είναι το υπόλοιπο του έτους να μην επιβεβαιώσει απλώς τις προσδοκίες, αλλά να τις ξεπεράσει.

Loading

Play