Σχέδιο για τη μετατροπή δανείων σε ελβετικό φράγκο σε ευρώ με κούρεμα εξετάζεται από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, εξετάζει τη δυνατότητα υιοθέτησης λύσεων για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Ιουλίου, με στόχο την ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες. Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης λύσης θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τα δάνεια και την οικονομία.
Οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από μια λύση που θα βασίζεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα περιλαμβάνει μετατροπή της υπολειπόμενης οφειλής σε ευρώ, συνοδευόμενη από κούρεμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ, και το κούρεμα θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών.
Υπενθυμίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορηγήθηκαν από τις τράπεζες μεταξύ 2006 και 2009, με τη δελεαστική προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων. Ωστόσο, οι δανειολήπτες έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, με τους δανειολήπτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, επισημαίνοντας την καθυστέρηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr