Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ποιότητα και βιωσιμότητα για το μέλλον

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ποιότητα και βιωσιμότητα για το μέλλον

Στη συνέντευξή της, η Δρ. Άλκηστις Παρπούρα επισημαίνει τα οφέλη της ιχθυοκαλλιέργειας για την οικονομία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και τον ρόλο των εμπεριστατωμένων μελετών στον σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Δρ. Άλκηστις Παρπούρα, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαθέτει πάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην επιστημονική μελέτη της υδατοκαλλιέργειας. Με μεταπτυχιακό στη Βιολογική Ωκεανογραφία και διδακτορικό στη Διατροφή Ψαριών, έχει διδάξει για 20 χρόνια στο Τμήμα Υδατοκαλλιέργειας & Αλιείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Μεσολόγγι. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, είναι από τους ελάχιστους πλέον κλάδους στη χώρα μας, που «δένει» τόσο αρμονικά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Μέσω της δημόσιας συζήτησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών, τονίζει τη σημασία του κλάδου, τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών, τις νέες μορφές εκτροφής και την ανάγκη σοβαρών μελετών πριν από κάθε απόφαση.

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι στρατηγικός πυλώνας της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικής εξωστρέφειας της Ελλάδας.

Αυτή η δραστηριότητα δεν προσφέρει μόνο σημαντικό εξαγωγικό τομέα, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας, στηρίζει τοπικές κοινωνίες και παρέχει φρέσκα, ποιοτικά και θρεπτικά ψάρια με πλήρη ιχνηλασιμότητα «από τη θάλασσα στο πιάτο». Η ιχθυοκαλλιέργεια λειτουργεί μέσα σε αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, με διαρκή επιστημονική παρακολούθηση και συνεργασίες με αναγνωρισμένους ερευνητικούς φορείς.

Οι εταιρείες που παράγουν φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης, με πλήρη ιχνηλασιμότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες καλών πρακτικών της ΕΕ και τις διεθνείς πιστοποιήσεις. Αυτός ο συνδυασμός περιλαμβάνει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζωικής πρωτεΐνης με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ισχυρή ιχνηλασιμότητα, καθιστώντας την ιχθυοκαλλιέργεια μια βιώσιμη επιλογή.

Η πολυτροφική υδατοκαλλιέργεια συνδυάζει διαφορετικά είδη, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες για την παραγωγή τροφίμων και βιολογικών προϊόντων.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σαφές και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη βιοποικιλότητας και την κυκλική οικονομία. Οι συνεχείς έλεγχοι και η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες είναι ουσιώδεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια ιστορία ποιότητας που γράφεται με διαφάνεια.

Εάν εργαστούμε με κανόνες, διάλογο και εμπιστοσύνη, μπορούμε να διασφαλίσουμε υγιεινή διατροφή για τους καταναλωτές, σταθερή ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες και πραγματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι στον πυρήνα της ταυτότητάς μας, συνδυάζοντας τις θάλασσές μας με υγιεινές επιλογές διατροφής.

Loading

Play