Καύσωνας και μπλακάουτ: Ρεκόρ στη ζήτηση και εκτόξευση τιμών

Καύσωνας και μπλακάουτ: Ρεκόρ στη ζήτηση και εκτόξευση τιμών

Ο καύσωνας προκαλεί αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών. Ο καύσωνας προκαλεί σοβαρές προκλήσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων της Ελλάδας και των Βαλκανίων, θέτοντας σε δοκιμασία τις ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα. Η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος χθες έφτασε τα 10.494 MW, και σήμερα, 24 Ιουλίου, αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, προσεγγίζοντας τα 10.798 MW σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ. Η ζήτηση έχει φτάσει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν κυμαινόταν γύρω από τα 8.000-8.500 MW.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλονται σε τεστ ανθεκτικότητας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη κατανάλωση προκαλούν έντονες πιέσεις στις γραμμές μεταφοράς και τα δίκτυα διανομής. Χθες, 23 Ιουλίου, σημειώθηκαν βλάβες σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι και η Μύκονος, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.

Ο διευθυντής Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Βασίλης Ζιώγας, επιβεβαίωσε ότι η χώρα διαθέτει την ικανότητα να καλύψει τη ζήτηση, αλλά προειδοποίησε ότι, λόγω της παρατεταμένης καταπόνησης, κάποιες διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η υψηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με την άπνοια που επηρεάζει τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, έχει οδηγήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ανησυχητικά επίπεδα. Για σήμερα, η μέση χονδρεμπορική τιμή ανέρχεται στα 138,80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με παρόμοιες τιμές να παρατηρούνται και στις βαλκανικές αγορές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play