Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει πιο δυναμικά τη θέση της στον τουριστικό χάρτη, όμως το επόμενο βήμα περνά από περισσότερη συνεργασία, κοινή στόχευση, ενίσχυση της προβολής, διεθνή events και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για τις «Πύλες εισόδου και Ανάπτυξη Ευκαιριών Τουρισμού», στο συνέδριο Reimagine Tourism in Greece, που διοργάνωσε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ηλίας Μπέλλος, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Fraport Greece, του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), της ΔΕΘ-Helexpo, της PwC και της AEGEAN, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες αλλά και τις προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα του προορισμού.
Όπως επισημάνθηκε, η αύξηση των τουριστικών μεγεθών δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται ανάπτυξη με ποιότητα, μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής, αύξηση της αξίας του επισκέπτη και κίνητρα για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.
Αεροδρόμιο και νέες αγορές
Καθοριστική για τη διεθνή παρουσία της πόλης είναι η συμβολή του αεροδρομίου «Μακεδονία». Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργο Βήλο, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των επενδύσεών της.
Η επιβατική κίνηση, από 5,7 εκατ. επιβάτες το 2017, αναμένεται φέτος να φτάσει τα 8,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση περίπου 45%. Παράλληλα, το μερίδιο της διεθνούς κίνησης έχει ανέβει από 58% το 2017 σε περίπου 70%. Ενθαρρυντική χαρακτηρίζεται και η ενίσχυση της κίνησης εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, καθώς η άνοδος των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου δημιουργεί προϋποθέσεις για πιο ισορροπημένη τουριστική δραστηριότητα μέσα στη χρονιά.
Η Fraport αποδίδει αυτή την πορεία στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στις επενδύσεις σε υποδομές, στην προβολή της πόλης και στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων αγορών.
Συνεδριακός τουρισμός με διεθνές αποτύπωμα
Ισχυρή εικόνα εμφανίζει η Θεσσαλονίκη και στον συνεδριακό τουρισμό. Ο διευθυντής του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), Δημήτρης Γανίτης, ανέφερε ότι η πόλη από την 111η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη το 2013 βρίσκεται πλέον στην 31η, έχοντας ανέβει 80 θέσεις.
Το 2025 πραγματοποιήθηκαν 778 εθνικά και διεθνή συνέδρια ενώσεων, με περίπου 130.000 επισκέπτες και οικονομικό αποτύπωμα γύρω στα 170 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο έφτασε περίπου τα 1.600 ευρώ, ενώ καταγράφηκαν και 2.700 εταιρικές εκδηλώσεις.
Η ΔΕΘ-Helexpo παραμένει επίσης κομβικός παράγοντας για την τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης. Η 90ή ΔΕΘ άνοιξε με αυξημένη επισκεψιμότητα, ενώ ο φορέας διοργανώνει συνολικά 14 κλαδικές εκθέσεις μέσα στη χρονιά.
Την ίδια ώρα προχωρά ο σχεδιασμός για τη νέα ΔΕΘ. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ, ο διαγωνισμός για την επιλογή κατασκευαστικής εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο την ανάδειξη αναδόχου έως το τέλος του έτους. Το έργο, με συνολικό ορίζοντα 48 μηνών, προβλέπεται να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις κατασκευής, ώστε να συνεχιστεί η εκθεσιακή λειτουργία.
Για την PwC, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ευνοϊκή συγκυρία, καθώς σημαντικές υποδομές έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος και μετρό μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη, αρκεί να συνδεθούν αποτελεσματικά μεταξύ τους και με την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και των Βαλκανίων.
Όπως είπε ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Partner, Government & Public Sector της PwC, η δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού σχεδίου θεωρείται καθοριστική. Ο Δήμος θα μπορούσε να αναλάβει τον συντονισμό, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, ώστε η πόλη να αποκτήσει σαφή στόχευση και ισχυρό brand.
Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και ο στόχος για απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, σημείωσε ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, λέγοντας: «Μιλάμε με όλες τις αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες με ζητούμενο την απευθείας αεροπορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη αλλά βλέπουμε ότι αυτό το εγχείρημα έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Κι αυτό το λέω γιατί αυτή τη στιγμή, έχουμε το καλοκαίρι σε εβδομαδιαία βάση περίπου 110 δρομολόγια που συνδέουν το Ελ Βενιζέλος με τις ΗΠΑ. Άρα υπάρχει μια σταθερή βάση από εκεί και βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί που έρχονται στη Αθήνα, επισκέπτονται και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το μέγεθος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση μιας αμερικανικής εταιρείας να πετάξει απευθείας στη Θεσσαλονίκη».
«Για εμάς η Θεσσαλονίκη είναι σημείο του στρατηγικού μας σχεδιασμού», είπε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Ρασόγλου, Διευθυντής Σχεδιασμού Δικτύου, Προγραμματισμού Πτήσεων και Συνεργασιών Αεροπορικών Εταιρειών, AEGEAN Airlines, και πρόσθεσε: «Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βάση της εταιρείας και δεν έχει σχεδόν καθόλου εποχικότητα στην κίνηση συνολικά. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει μια καλή δυναμική. Εμείς έχουμε διπλό ρόλο. Να εξυπηρετήσουμε τον τοπικό πληθυσμό στις μετακινήσεις τους αλλά και να φέρουμε τουρισμό στη Θεσσαλονίκη και τη ευρύτερη περιοχή. Βλέπουμε αυτή την αναπτυξιακή τάση και για αυτό κάθε χρόνο επενδύουμε όλο και παραπάνω. Από τέσσερα πέντε αεροσκάφη που είχαμε στη Θεσσαλονίκη πριν από δέκα χρόνια φτάσαμε να έχουμε εννιά. Το 2029 εξυπηρετούσαμε 28 προορισμούς τώρα έχουμε φτάσει στους 44».
![]()
