Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παρά τους κινδύνους – Κέρδη 4,7 δισ. ευρώ το 2025

Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παρά τους κινδύνους – Κέρδη 4,7 δισ. ευρώ το 2025

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν θετικές, καθώς τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τους λειτουργούν ως αντίβαρο στην αυξημένη αβεβαιότητα και τους εξωγενείς κινδύνους, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, η παράταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα, καθώς και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Η περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι προτεραιότητα, απαιτώντας εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 4,7 δισεκ. ευρώ το 2025, αυξημένα από 4,2 δισ. ευρώ το 2024. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση των εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες και στη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 να μειώνεται σε 15,3% τον Δεκέμβριο του 2025, από 16% το 2024. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε, με τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 3,3%, το χαμηλότερο από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Loading

Play