Άρχισαν τις «ασκήσεις θάρρους» στη Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Αποφασισμένος να πάει κόντρα στον λαϊκισμό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό και υποβάλλει τη ΝΔ σε «ασκήσεις θάρρους» ούτως ώστε, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να είναι έτοιμη να προχωρήσει στις απαιτούμενες τολμηρές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

propoli

Μιλώντας στην εκδήλωση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε την κοινωνία προ των δικών της ευθυνών. Προέτρεψε τους Έλληνες να αντιληφθούν τις ευκαιρίες που χάσαμε ως Έθνος στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την ανασυγκρότηση του κράτους αναλογιζόμενοι τις φορές που διάφορες κοινωνικές ομάδες λειτούργησαν ως μοχλός ανασταλτικής πίεσης. «Το κάνουμε αυτό, όχι για να τιμωρήσουμε και, μάλιστα ετεροχρονισμένα, αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον» παρατήρησε.

Από το κάδρο των ευθυνών φυσικά και δεν εξαίρεσε το πολιτικό προσωπικό της χώρας. «Από τη μια, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση και αποτύπωση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι μια πρόκληση που ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει ξεχωριστά. Πρωτίστως, όμως, είναι μια πρόκληση που απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Όλους εμάς, που οφείλουμε να βγάλουμε το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του θυμικού να προτάξουμε τη λογική. Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Και από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη» εξήγησε.

Ισχυρή δόση αυτοκριτικής

Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που μίλησε για την ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα να προχωρήσει σε έναν θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει, όπως είπε, να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνο εμείς οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υποκύψαμε τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, το οποίο ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει όλα αυτά να τα κάνουμε, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής, αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής».

Υπάρχει προοπτική, ελπίδα και μέλλον; Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ναι! Αρκεί η ΝΔ, μακριά από συμπλέγματα, να μετουσιώσει σε υπερβάσεις τα λάθη του παρελθόντος, καταθέτοντας ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις, «στοχεύοντας στην καρδιά και την σκέψη».

Loading