Ανησυχία για επιπλέον ελληνικά προβλήματα λόγω της ιταλικής αστάθειας

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, αν η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να προβλεφθεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στη Ρώμη, αλλά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζημιώσει σε μόνιμη βάση τη βαθιά φιλική και εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Επισήμανε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνδιαλλαγεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουν οι Ιταλοί, αλλά έχει καταστήσει και σαφείς τις θέσεις που θα λάβει, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

propoli

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.

Ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι είναι αυτήν τη στιγμή δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα είναι επικεφαλής της, εάν υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Όσο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, «μπορούμε μόνο να πούμε περιορισμένα πράγματα για τις μελλοντικές εξελίξεις και συνέπειες, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις σχέσεις εντός ΕΕ» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υποχρεούται να συνδιαλλαγεί με αυτούς τους οποίους θα εκλέξουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, «αλλά το ποιες θέσεις θα λάβουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό η Γερμανία το καθιστούσε πάντα σαφές, και κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτό το κοιτάζουμε αυτήν τη στιγμή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading