INTIME

Βράντζα: «Δε χωράει αντιπολίτευση στο θέμα των δήμων»

Στο ζήτημα της διάσπασης ορισμένων δήμων λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός του κυβερνητικού κόμματος, η Π. Βράντζα εκτίμησε ότι «οι συνάδελφοί μου στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζω ότι αντιδρούν τόσο με το σπάσιμο κάποιων δήμων, αλλά νομίζω ότι είχε ειπωθεί γιατί είναι πρόσφατη η ψήφιση του Κλεισθένη, ότι δε θα ανοίξει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ζήτημα το χωροταξικό των δήμων. Ενώ υπάρχει και με τον Καλλικράτη έγινε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί μια κατάσταση η οποία τελικά μπερδεύτηκε λίγο περισσότερο.

Εν πάση περιπτώσει μετά από συζητήσεις, αποφασίστηκε να σπάσουν πέντε δήμοι και αυτό γίνεται πολύ κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τρεις μήνες σχεδόν μέχρι τις εκλογές, οπότε εκεί ενδεχομένως να υπάρχει όντως μια ένσταση η οποία ίσως να είναι και λογική. Αλλά νομίζω το ζήτημα δεν αφορά την ουσία, αν είναι καλό ή κακό να σπάσουν, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε ότι τουλάχιστον αυτοί οι πέντε έπρεπε να είναι ξεχωριστοί δήμοι. Το αν έπρεπε να γίνει τώρα ή μετά τις εκλογές, αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα συμφωνήσω και εγώ».

Παράλληλα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτίμησε ότι «δεν είναι ένα θέμα το οποίο χωράει αντιπολίτευση. Και σε αυτό συμφωνήσουν και κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από ότι είδα, γιατί παρακολουθούσα και εγώ τη συζήτηση στη βουλή και από άλλα κόμματα, ότι καλώς σπάνε κάποιοι δήμοι και ότι αυτό θα έπρεπε να το συζητήσουμε για όλη τη χώρα. Γιατί ξαναλέω ότι αυτά δε γίνονται για να έχει ο καθένας τον δικό του δήμαρχο ή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων. Αυτά γίνονται προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση, να εξυπηρετούνται καλύτερα και να έχουν οφέλη».

«Σύνθετο το ζήτημα της υπογεννητικότητας»

Στον αντίποδα, στο ζήτημα που αφορά τα κίνητρα που οφείλει να δώσει η πολιτεία προκειμένου να υποχωρήσει το πρόβλημα του δημογραφικού, η Π. Βράντζα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα «είναι πιο σύνθετο δεν είναι τόσο απλό, ότι δίνω ένα επίδομα στο παιδί και έτσι ο νέος άνθρωπος αποφασίζει να κάνει τρία παιδιά. Πρέπει ο νέος άνθρωπος να αισθανθεί ότι αυτή η χώρα είναι φιλόξενη. Και η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια από την κρίση και μετά, δεν ήτανε τόσο φιλόξενη. Και τώρα προσπαθούμε πραγματικά και προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες».

Τέλος, όσον αφορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις ενστάσεις της ως προς την αξιοπιστία, «όπως αμφισβητεί ότι η Ελλάδα πλέον την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, μετά τις πολλές τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες πέσαν έξω σε όλα τα επίπεδα. Άρα για την αξιοπιστία δε χρειάζεται να πω περισσότερα, νομίζω καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρω αν αυτή είναι η διαφορά υπάρχει και ποιος προηγείται. Από εκεί και πέρα τον θα ανατραπεί ή όχι το σκηνικό ειδικά για τις ευρωεκλογές, να πω ότι το επίδικο είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περιοριστεί η συζήτηση στο αν θα κερδίσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ ίσως είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές των τελευταίων χρόνων. Εδώ έχουμε να αντιπαρατεθούμε με μια ακροδεξιά-εθνικιστική τάση σε όλη την Ευρώπη».

Loading