Γ. Σαρακιώτης: «Θα αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

 «Είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να ασκείται μικροπολιτική. Να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες είτε είναι πολιτικές είτε ποινικές», υπογραμμίζει για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής ο Γιάννης Σαρακιώτης στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να εξάρει το κύμα αλληλεγγύης που έχει υψωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά στη συνθήκη των Πρεσπών, υποστηρίζει πως ό,τι έχτιζε επί χρόνια ο Νίκολα Γκρουέφσκι, συνδέοντας την ΠΓΔΜ με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, γκρεμίζεται με τη συμφωνία, ενώ επισημαίνει πως οι κυβερνητικές επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας προσφέρουν τον αναγκαίο χώρο προκειμένου να επεκταθούν οι ήδη πραγματοποιηθείσες δράσεις υπέρ του κοινωνικού κράτους και των αδυνάμων και να προχωρήσει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης περιόδου.

Σε σχέση με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, ο κ. Σαρακιώτης εκτιμά πως οι γενικότερες συνθέσεις στο χώρο της δημοκρατίας, της προόδου και της ευρύτερης Αριστεράς είναι φυσικά επιθυμητές υπό όρους και προϋποθέσεις, που άπτονται την κάθαρση του χώρου και την επιλογή αντι- συντηρητικού πολιτικού προσήμου.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται του «Κλεισθένη» σημειώνοντας πως έρχεται να επιλύσει μία ανισόρροπη αντιπροσώπευση της βούλησης των πολιτών και να θέσει ένα τέλος σε φαινόμενα όπως αυτό της κατοχής του 60% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου από δημάρχους που έχουν κερδίσει στον πρώτο γύρο το 20% ή 25% των ψήφων.

 «Στιγμές περίσκεψης» 

-Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για ασύμμετρο φαινόμενο ως προς την τραγωδία στην Αττική. Πέρα από τις όποιες εγκληματικές ενέργειες βρίσκονται από πίσω, εκτιμάτε πως θα μπορούσε η πολιτεία να είχε κάνει περισσότερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων;

«Αυτές τις ώρες της καταστροφής και του πόνου, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να ασκείται μικροπολιτική. Είναι στιγμές περίσκεψης και έργων για την επούλωση των πληγών, που άνοιξαν οι φονικές πυρκαγιές. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ στη συγκινητική υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών αλλά και όλων όσων συνδράμουν στο έργο τους. Είναι πραγματικά συγκινητικό το κύμα αλληλεγγύης από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να στηριχθούν με κάθε μέσο οι πληγέντες. Να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες είτε είναι πολιτικές είτε ποινικές».

 -Όσοι αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρίως ακροδεξιοί, Ρώσοι πράκτορες κι όσοι πληρώνονται από αυτούς; Μήπως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα διαπραγματευτικά μας όπλα;

«Αρχικά, οφείλω να υπογραμμίσω ότι η εθνική γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα χαράχθηκε επί των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., που επί των ημερών τους διογκώθηκε το πρόβλημα και αυτή ακολουθήθηκε στο ακέραιο. Ο στρατηγικός στόχος της χώρας μας, όπως εκφραζόταν επί σειρά ετών από όλους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών, μηδενός εξαιρουμένου, αφορούσε στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Αυτός ο στόχος επετεύχθη χωρίς αστερίσκους, ενώ για πρώτη φορά συζητήθηκαν και κερδήθηκαν πράγματα που ποτέ δεν έμπαιναν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από καμία κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλήρης απαλοιφή κάθε αναφοράς στην Αρχαία Μακεδονία από πλευράς των γειτόνων μας, καθώς και η υποχρέωσή τους για αναθεώρηση του Συντάγματός τους, γεγονότα που αποτέλεσαν και το σημαντικότερο κερδισμένο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση. Για να το πω απλά: Ό,τι έχτιζε επί χρόνια ο Γκρουέφσκι, συνδέοντας την Π.Γ.Δ.Μ. με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, γκρεμίζεται με αυτή τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα, είναι πασίδηλο ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης περί των όσων περιλαμβάνει η συμφωνία, καθώς αν και πρόκειται για μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας, μετά από συνεχόμενες διαχρονικές ήττες, ορισμένα Μ.Μ.Ε. αποφεύγουν να αναδείξουν τα κέρδη για τη χώρα μας και εστιάζοντας στο θυμικό των πολιτών εφευρίσκουν ζητήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται καν στη συμφωνία (π.χ. ζήτημα εθνότητας). Όσον αφορά στον κόσμο που διαδηλώνει, είναι αναφαίρετο δικαίωμα σε μία δημοκρατία να εκφράζει κάποιος την αντίθεσή του με ειρηνικό τρόπο. Βέβαια, είναι άλλο πράγμα το τι πρεσβεύει ο ευαισθητοποιημένος για θέματα της Μακεδονίας κόσμος και άλλο πράγμα τι πρεσβεύουν όσοι προσπαθούν να τον «καπελώσουν». Η εικόνα των συλλαλητηρίων ήταν ενδεικτική, με την κεφαλή τους να συναπαρτίζεται από στελέχη της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Τέλος, γίνεται αντιληπτό ότι η διαμόρφωση συνειδήσεων οφείλει να είναι αυτόφωτη και όχι ετερόφωτη σε μια χώρα, η οποία έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία της με αίμα και αγώνες. Καμία ξένη δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας με υπόγειους τρόπους και αυτό το δικαίωμα οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να διαφυλάσσει».

 «Σημαδιακή η άνοδος Τσίπρα στη ΔΕΘ»

-Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα ακόμα ανεφάρμοστο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με αφορμή την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης μίας χώρας, στο φάσμα της χρεοκοπίας, με ανεργία της τάξεως του 28%, διεθνώς περιθωριοποιημένη και καθημαγμένη, με το κοινωνικό κράτος να είναι απών και τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας να είναι απροστάτευτα. Η συγκεκριμένη θλιβερή πραγματικότητα του Ιανουαρίου του 2015, μετά από τρία χρόνια μεγάλων θυσιών των πολιτών και υλοποίησης ενός συντεταγμένου σχεδίου από πλευράς της κυβέρνησης, έφτασε στο τέλος της με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου. Είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι η άνοδος του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι σημαδιακή, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2010 η χώρα γυρίζει την πλάτη της στο μνημονιακό μέλλον που της επιφύλασσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ανάπτυξη η οποία έφτασε το 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανοδική πορεία των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, ο πλεονασματικός πλέον ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων, προσφέρουν τον αναγκαίο “χώρο” στην κυβέρνηση, προκειμένου να επεκτείνει τις ήδη πραγματοποιηθείσες  δράσεις υπέρ του κοινωνικού κράτους και των αδυνάμων και να προχωρήσει στο αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης περιόδου. Εκεί έγκειται και η διαφορά με τον Ιανουάριο του 2015: τα ταμεία πλέον δεν είναι άδεια, το χρέος που φόρτωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του ελληνικού λαού ρυθμίστηκε, η χώρα δεν βρίσκεται στο περιθώριο της Ευρώπης και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μια πολιτική μακρόπνοη και όχι κοντόθωρη στο πλαίσιο μιας “προεκλογικής περιόδου”, η οποία είναι σε εξέλιξη μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ήδη εδώ και τρία χρόνια».

-Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να ζητήσει συνεργασία με ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι, προτιμώντας τους ΑΝΕΛ, και σήμερα την επιδιώκει απλώς και μόνο για να κρατηθεί στην εξουσία;

«Σε ποιο αίτημα για συνεργασία αναφέρεστε; Εδώ, δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και θα απευθύνει κοινή πρόσκληση ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή είναι μια φημολογία εκ του πονηρού. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε και συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, με προγραμματικούς στόχους την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την πάταξης της διαπλοκής. Επί αυτών των δύο, τα θετικά αποτελέσματα είναι απτά και περιττεύει να επεκταθώ. Από εκεί και πέρα, οι γενικότερες συνθέσεις στο χώρο της δημοκρατίας, της προόδου και της ευρύτερης Αριστεράς είναι φυσικά επιθυμητές υπό όρους και προϋποθέσεις, που άπτονται την κάθαρση του χώρου και την επιλογή αντι-συντηρητικού πολιτικού προσήμου».

«Αίτημα δημοκρατίας η απλή αναλογική» 

-Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει; Μήπως θα έπρεπε να ήταν άλλες οι προτεραιότητες του «Κλεισθένη»;

«Η απλή αναλογική αποτελεί ένα αίτημα δημοκρατίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από τα κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Έρχεται να επιλύσει μία ανισόρροπη αντιπροσώπευση της βούλησης των πολιτών και να θέσει ένα τέλος σε φαινόμενα, όπως αυτό της κατοχής του 60% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου από δημάρχους που έχουν κερδίσει στον πρώτο γύρο το 20% ή 25% των ψήφων. Ποιος άραγε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το σύστημα δημοκρατικό; Οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί πλέον ωθούνται να προβούν σε συνθέσεις και να επιλύουν τα τοπικά προβλήματα σε πνεύμα ομόνοιας και συνεννόησης. Αν κάποιοι ενοχλούνται από την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν και τον ρόλο τους εντός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και δεκαετίες και πλέον προστίθεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές και το “σπάσιμο” των σκανδαλωδώς τεράστιων εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Loading