«Ο Ταχιάος θα είναι απ’ τους καλύτερους δημάρχους»

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
«Κυβέρνηση σκανδάλων» χαρακτηρίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης τον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politik.

propoli

Ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ προαναγγέλλει εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις με οσμή «σκανδάλου» που απασχολούν την πολιτική ζωή της χώρας από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών προεξοφλεί ότι ο Νίκος Ταχιάος θα είναι ένας από τους καλύτερους δημάρχους που γνώρισε η Θεσσαλονίκη.

Τέλος, επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την εικόνα της χώρας την επομένη των εκλογών. «Η πορεία της ΝΔ είναι συνυφασμένη με την ενότητα, τη λογική και την υπευθυνότητα» τονίζει, προσθέτοντας ότι «άλλοι επιχείρησαν να αφήσουν το αριστερό στίγμα τους και τελικά στιγμάτισαν τη χώρα και τους πολίτες».

-Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ΝΔ να ανακοινώσει την υποψηφιότητα που θα στηρίξει στο δήμο Θεσσαλονίκης, αφήνοντας στην ουσία περιθώριο σε άλλα πολιτικά στελέχη από τον κεντροδεξιό χώρο να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους;

«Δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης. Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως είναι ίσως η πρώτη φορά που έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τόσο νωρίς, 6 μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Από εκεί κι έπειτα στόχος μας είναι να αναδειχθούν προσωπικότητες, ικανές, με όρεξη να προσφέρουν στην πατρίδα μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την πραγματική ζωή και πιστεύω πως ο Νίκος Ταχιάος, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Είναι ένας άνθρωπος γνωστός σε όλους στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ενεργό δράση του στα κοινά, με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, πρωτεργάτης εμβληματικών έργων που βοήθησαν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως ο σχεδιασμός της νέας παραλίας και το δημαρχιακό μέγαρο. Ένας άνθρωπος που ξέρει να δουλεύει και δουλεύει σκληρά και αποτελεσματικά και ο οποίος είμαι βέβαιος πως θα είναι ένας από τους καλύτερους δημάρχους που γνώρισε η πόλη».

-Ποια γνώμη έχετε για τους άλλους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης που προέρχονται από τη ΝΔ, όπως οι κύριοι Ορφανός, Ζέρβας και Ψωμιάδης;

«Ως κόμμα ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη διαδικασία, βάσει της οποίας καταλήξαμε στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους των μεγάλων δήμων της χώρας. Από εκεί κι έπειτα τους εκάστοτε υποψηφίους θα τους κρίνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όχι εγώ, πολύ περισσότερο δεν θέλω να πω το παραμικρό για πρόσωπα που βρεθήκαμε μαζί στα βουλευτικά έδρανα, υπηρέτησαν το κόμμα και βρέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις όπως ο Γιώργος Ορφανός. Οτιδήποτε περισσότερο, πιστεύω πως θα ενέπιπτε στην σφαίρα του πολιτικού κουτσομπολιού και τέτοια πρόθεση δεν έχω. Σχέσεις μπορεί να υπάρχουν όμως η επιλογή της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και είναι μία, ο Νίκος Ταχιάος  και αυτή καλούμε τους νεοδημοκράτες να στηρίξουν! Οι  εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι μια σπουδαία υπόθεση, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Συνεπώς απαιτείται σύνεση, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια και έτσι θα πορευθούμε».

-Προτίθεστε ως ΝΔ να θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας σε όσα στελέχη της ΝΔ στηρίξουν μια από τις τρεις παραπάνω επιλογές, ώστε να περιορίσετε τη διασπορά δυνάμεων του κόμματος στο δήμο Θεσσαλονίκης;

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, που ξεκινά από τις παρυφές της αριστεράς και φτάνει έως την λαϊκή δεξιά. Σε ό,τι αφορά τη “διασπορά δυνάμεων” επιτρέψτε μου, να επισημάνω πως τα τελευταία τρία, σχεδόν, χρόνια που στο τιμόνι της παράταξής μας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ποσοστά συσπείρωσής μας γνωρίζουν ιστορικά υψηλά ποσοστά, και αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην σκληρή δουλειά όλων μας και τις επιλογές του προέδρου μας. Εμείς ενώνουμε δυνάμεις και το βλέπετε πως επιλέγουμε ισχυρές υποψηφιότητες και πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν. Επομένως, εφόσον όλοι οι υποψήφιοι αποτελούν επιλογή και του προέδρου μας είμαστε βέβαιοι πως όχι μόνο δε θα υπάρξει διασπορά, αλλά ενίσχυση της συσπείρωσής μας. Η ΝΔ είναι, άλλωστε, ένα κόμμα που ενώνει και όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για την αυτοδιοίκηση, αλλά και για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, και θα τις κερδίσουμε».

-Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ εδραιώνει μια διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εφικτός είναι τελικά ο στόχος της αυτοδυναμίας;

«Το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται σταθερά κι έχει παγιωθεί πάνω από τις 10 μονάδες. Το μήνυμα είναι σαφές: στη χώρα δημιουργείται ένα κίνημα πολιτών, ένα κοινωνικό μέτωπο που υποστηρίζει την δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά, παράλληλα, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και προσωπικότητες και την αξιοποίηση στελεχών για τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, κυρίως, μιας δυναμικής κοινωνικής πλειονότητας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Τους τελευταίους μήνες η συγκυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ένα κράτος ΣΥΡΙΖΑ με μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ με χαμηλά κριτήρια. Πως σκοπεύει η ΝΔ να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα; Θα αναγνωρίσει-αποδεχθεί τις προσλήψεις;

«Είναι γεγονός πως οι μόνοι που  έχουν προσληφθεί στο δημόσιο επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι χιλιάδες μετακλητοί, συμβασιούχοι-πελάτες σε θέσεις αμφίβολης χρησιμότητας εξυπηρετώντας κομματικά ρουσφέτια κάθε είδους. Αντί το δημόσιο να προσλαμβάνει καταρτισμένο προσωπικό προσλαμβάνει στρατιές υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ούτε καν μέσης εκπαίδευσης, για ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν διαφορετικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ δρομολογούνται για το 2018 13.569 προσλήψεις. Ενώ μόλις 138  προσλήψεις αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό και μόλις 1.339 σε άτομα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το δημόσιο. Αυτό είναι το δήθεν “νέο”, που αποδεικνύεται πιο ξεπερασμένο και από το πιο παλιό. Εμείς ως ΝΔ θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε ουσιαστικά το δημόσιο, δε θα μείνουμε σε ψηφοθηρικές εξαγγελίες. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο ευέλικτος και αποδοτικός αποτελώντας στήριγμα και όχι βάρος για τους πολίτες».

Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά βολική ημερομηνία εκλογών;

«Αν κάτι μας έχει διδάξει η 4ετής θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πως λειτουργούν καιροσκοπικά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο DNA του τον τυχοδιωκτισμό και την απάτη. Όποτε, όμως, και αν γίνουν οι εκλογές θα σημάνουν το οριστικό τέλος αυτής της αδιέξοδης πολιτικής και αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Μια νέα αρχή σε στέρεες βάσεις ανάπτυξης και προόδου για όλους».

-Δεδομένου ότι η συγκυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα Πολάκη, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, ποιες υποθέσεις σκοπεύει να διερευνήσει ενδελεχώς μια κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει;

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όντες πλέον βέβαιοι για τη συντριβή τους, έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το “δόγμα Πολάκη” κατ’ εντολή Τσίπρα. Για ακόμα μία φορά επιστρατεύουν την τακτική της λασπολογίας επιχειρώντας μάταια να αποκρύψουν την αλήθεια. Το γεγονός πως αποτελούν μία “κυβέρνηση σκανδάλων”. Η διερεύνηση και κυρίως η απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα αυτής της κυβέρνησης αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, για τον λόγο αυτό θα προχωρήσουμε σε εξεταστική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τι ακριβώς έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015. Όμως θα διερευνήσουμε και όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης όπως αυτά της ΔΕΠΑ, του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τα όσα ειπώθηκαν από υπουργούς για χρηματισμό της κυβέρνησης από τον Σόρος, τη διασπάθιση κοινοτικών πόρων για μεταναστευτικό – προσφυγικό, την εξαγορά από τη Δ.Ε.Η.  της ζημιογόνου εταιρείας του φίλου του κ. Ζάεφ, την κακοδιαχείριση στην Ε.Ρ.Τ., την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Για όλα αυτά θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν».

-Τι διαφορετικό πρέπει να κάνει η ΝΔ, συγκριτικά με την προηγούμενη φορά που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης, προκειμένου να αφήσει πιο έντονα το κυβερνητικό στίγμα της στη χώρα;

«Κύριε Τσαλικίδη, θα σας έλεγα ότι η ΝΔ θα ήθελα να είναι πιο αποφασιστική. Και αυτό θα το πετύχουμε, διότι είμαστε έτοιμοι! Έχουμε, τρία χρόνια τώρα, προετοιμάσει όσα η ΝΔ θα κληθεί να κάνει άμεσα και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας που καταρρέει. Όμως αυτό που έχει αξία είναι ότι η ΝΔ είναι μια ιστορική πολιτική παράταξη. Υπήρξε διαχρονικά η φωνή της λογικής και της υπευθυνότητας, η παράταξη του οράματος και της προόδου. Η πορεία της ΝΔ είναι συνυφασμένη με την ενότητα, τη λογική και την υπευθυνότητα και τις μεγάλες αποφάσεις που εδραίωσαν τη Δημοκρατία και διαμόρφωσαν και υλοποίησαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Κατά τις περιόδους που η Ν.Δ. βρισκόταν στην εξουσία έλαβαν χώρα μεγάλες μεταρρυθμίσεις που διαμόρφωσαν την Ελλάδα του σήμερα. Η ΝΔ ήταν αυτή που κράτησε στα δύσκολα τη χώρα όρθια. Άλλοι επιχείρησαν να αφήσουν το αριστερό στίγμα τους και τελικά στιγμάτισαν τη χώρα και τους πολίτες».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Loading