Τσίπρας: «Λύσαμε το Σκοπιανό με σεβασμό» (vd)

Ικανοποιημένος επειδή έλυσε το Σκοπιανό με σεβασμό απέναντι στις αξίες των Σκοπίων δήλωσε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ-1.

propoli

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι Αθήνα και Σκόπια «δημιουργούμε ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ, για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού, που υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Δεν θέλαμε γείτονες ταπεινωμένους. Είναι μία συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με τη γενική εθνική γραμμή, που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, το σημαντικότερο είναι ότι είναι μία συμφωνία που αποκυρήσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει πλήρως την πολιτισμική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας μας».

«Θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή»

Αναφερόμενος στις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας εξέφρασε την εκτίμηση πως η συμφωνία θα επικυρωθεί από τα Σκόπια θα ακολούθως θα ψηφιστεί και στην ελληνική Βουλή «και μάλιστα από μια μεγάλη πλειοψηφία».

Εξήγησε επίσης πως «αν επιμέναμε στην αμετάφραστη ονομασία, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα πολύ σύντομα. Θα αναφέρονταν όλοι στη Μακεδονία». Και πρόσθεσε: «Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ουσίας, με τεχνάσματα. Η συμφωνία με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στη λέξη Μακεδονία, μας κατηγορούν άλλοι ασκεμμένα, άλλοι από ευαισθησία, ότι πάμε να παραδώσουμε το όνομα. Έχω τη συμφωνία μεταφρασμένη από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν βλέπω να δίνουμε τίποτα. Μόνο να παίρνουμε».

Δείτε Live τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

 

Loading