Άκης Σκέρτσος: Η σύγκριση Ελλάδας και Γαλλίας από το 2019 έως σήμερα

Άκης Σκέρτσος: Η σύγκριση Ελλάδας και Γαλλίας από το 2019 έως σήμερα

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρεται στη σύγκριση Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες των Γάλλων πολιτών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, τον θλίβουν. Όπως γράφει σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας, ως Έλληνες γνωρίζουμε πόσο επώδυνο είναι να περιορίζονται οι προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο κ. Σκέρτσος, αφού εκφράζει πρώτα τον σεβασμό του στη Γαλλία και τονίζει ότι τους δύο λαούς συνδέουν βαθύτατοι δεσμοί, προχωρά στη σύγκριση Ελλάδας και Γαλλίας από το 2019 έως σήμερα. Με βάση τα στοιχεία, αναφέρει ότι οι δύο οικονομίες ακολουθούν διαφορετική και μάλλον αντίστροφη πορεία.

Με βάση τα απολογιστικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για το 2026, ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι η σωρευτική πραγματική, αποπληθωρισμένη, αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ από το 2019 φτάνει περίπου το 13%, έναντι 6,2% στη Γαλλία, κάνοντας λόγο για υπερδιπλάσια ανάπτυξη στην επταετία 2019-2026 στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρεί από το 183,2% του ΑΕΠ το 2019 και την κορύφωση κοντά στο 210% στην πανδημία, στο εκτιμώμενο 136,7% εφέτος, ενώ στη Γαλλία αυξάνεται από το 98,2% στο 119,3%.

Επιπλέον, η Ελλάδα προβλέπεται να διατηρήσει συνολικό πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2026 και υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, επιτρέπει τη λήψη πρόσθετων παροχών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντιμετωπίζει έλλειμμα 5,4% που την αναγκάζει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών.

Αναφορικά με τους δείκτες ανεργίας, τον Αύγουστο η Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερη ανεργία από τη Γαλλία: 7,4% στην Ελλάδα έναντι 8,2% στη Γαλλία ως προς τη γενική ανεργία και 15,6% ανεργία νέων έναντι 20,6% στη Γαλλία. Υπενθυμίζει επίσης ότι το 2019 η χώρα μας είχε την υψηλότερη γενική ανεργία και ανεργία νέων στην Ευρώπη, πολύ πιο πάνω από τη Γαλλία εκείνη την περίοδο.

Αναφέρει, μάλιστα, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν ειδικά τη νεότερη γενιά στην Ελλάδα: περισσότερους πόρους στην παιδεία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται κι άλλοι, μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές στα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος από εργασία για τους νέους έως 25 ετών, προστασία του πραγματικού χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 έως 2.500 ευρώ, νέες θέσεις σε φοιτητικές εστίες και προγράμματα χαμηλότοκου δανεισμού για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

«Αυτές οι μεταβολές έχουν σημασία για τη ζωή των ανθρώπων», τονίζει ο κ. Σκέρτσος, διευκρινίζοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της αντοχές και ιδιαιτερότητες.

«Η πίεση στη Γαλλία από το αυξανόμενο χρέος, τα υψηλά ελλείμματα και τις δύσκολες επιλογές που αυτά επιβάλλουν μάς θυμίζει κάτι από τη δική μας εμπειρία», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει μια μεγάλη και ισχυρή οικονομία, με ανεξάντλητες δυνάμεις.

Από την άλλη, «η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρότερη, ανερχόμενη οικονομία που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της κρίσης αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα νέες μεγάλες διεθνείς αναταραχές. Ξέρουμε τι σημαίνει να στενεύουν τα περιθώρια μιας χώρας και μαζί τους ο ορίζοντας των νέων της», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «ο ορίζοντας αυτός ανοίγει ξανά στην Ελλάδα», αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό γίνεται «άνισα και πιο αργά» απ’ όσο χρειάζονται πολλοί συμπολίτες μας. «Η στέγη παραμένει ακριβή, οι μισθοί συχνά δεν επαρκούν και πολλοί νέοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται», συμπληρώνει.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Αλλά ανεβαίνουμε», καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη αυτή η πρόοδος να γίνει πιο γρήγορα πραγματική ευκαιρία για κάθε νέο άνθρωπο».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση με τον σχετικό πίνακα

https://www.facebook.com/share/p/19jGrrWoTx/?mibextid=wwXIfr

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play