Αυγενάκης: «Η ΝΔ δεν ασχολήθηκε χθες, είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών»

Πώς σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 Fm και είπε πως «θεωρώ πως οι κινητοποιήσεις είναι σε μια φάση εκτόνωσης».

propoli

«Ήταν μια συζήτηση πραγματικά ειλικρινής, πολιτισμένη, εξαιρετικά ποιοτική. Οι τοποθετήσεις τους ήταν μετρημένες, ακριβείς και ήταν και καλά διαβασμένοι και καλώς, γιατί έτσι βοήθησε να γίνει μια συζήτηση επίπεδου και ένας πραγματικός διάλογος, να ακουστούν πράγματα που τους αφορούν και θα μπορούσε και η κυβέρνηση να γίνει πιο πλούσια σε πληροφορίες αλλά και να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός μέχρι εκεί που εκείνος κρίνει γιατί έχει πλήρη εικόνα», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, ο κ. Αυγενάκης είπε:

«Είναι κάτι το οποίο σαφώς δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση είναι ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων, είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί σε κάθε αναστάτωση της λειτουργίας της αγοράς. Εμείς ακούμε, είμαστε εδώ, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, πραγματικά υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, γιατί η ΝΔ δεν ασχολήθηκε χθες, είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών».

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες ο κ. Αυγενάκης είπε:

Ήταν μια συζήτηση πραγματικά ειλικρινής, πολιτισμένη, εξαιρετικά ποιοτική. Οι τοποθετήσεις τους ήταν μετρημένες, ακριβείς και ήταν και καλά διαβασμένοι και καλώς, γιατί έτσι βοήθησε να γίνει μια συζήτηση επίπεδου και ένας πραγματικός διάλογος, να ακουστούν πράγματα που τους αφορούν και θα μπορούσε και η κυβέρνηση να γίνει πιο πλούσια σε πληροφορίες αλλά και να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός μέχρι εκεί που εκείνος κρίνει γιατί έχει πλήρη εικόνα.

Θεωρώ πως οι κινητοποιήσεις είναι σε μια φάση εκτόνωσης, παρ’ όλα αυτά γίνεται μια αξιολόγηση από μέρους των αγροτών.

Ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχεται ένα επιπλέον ποσό των 83 εκατομμυρίων για το έτος που διανύουμε, έκανε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας ότι θα δώσει 40% προκαταβολή του ποσού αυτού και μάλιστα άφησε και μια χαραμάδα «να κάνουμε εκ νέου συζήτηση κατά τον Ιούλιο που θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για την πορεία του έτους».

Για τα δεδομένα της παρούσας φάσης αυτή είναι η εικόνα, αυτά είναι τα δεδομένα, αυτά είναι τα ποσά.

Για το αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει να κλείσουν οι εθνικοί δρόμοι ο υπουργός ανέφερε:

Και σε αυτό τοποθετήθηκε χθες ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως λελογισμένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Τους ευχαρίστησε γιατί με τον τρόπο τους ανέδειξαν την κρισιμότητα των θεμάτων που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφενός, αφετέρου τους ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο και να προκαλέσουμε ζημία στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που τα τρακτέρ κατέβουν στην Αθήνα:

Είναι κάτι το οποίο σαφώς δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση είναι ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων, είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί σε κάθε αναστάτωση της λειτουργίας της αγοράς.

Εμείς ακούμε, είμαστε εδώ, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, πραγματικά υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, γιατί η ΝΔ δεν ασχολήθηκε χθες, είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών.

Δείτε επίσης: Λ. Αυγενάκης: Μέτρα για την εξασφάλιση του αύριο, όχι μόνο για την ανακούφιση του δύσκολου σήμερα

Loading