Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων και για το ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού που συνεχίζει να διατηρεί την ιστορική του κληρονομιά. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι δεν μιλάμε για νεκρή μνήμη αλλά για μια ζώσα, κραυγάζουσα αλήθεια, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στη Βουλή.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μαζική οργανωμένη δολοφονία και τον βίαιο ξεριζωμό του ποντιακού λαού, σημειώνοντας ότι η ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα σηματοδοτεί την έναρξη της πιο αιματηρής φάσης της γενοκτονίας. Υπογράμμισε ότι η γενοκτονία είχε αρχίσει πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διήρκεσε εννέα χρόνια.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το έγκλημα ως ένα οργανωμένο, μελετημένο και κεντρικά καθοδηγούμενο σχέδιο και τόνισε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων είναι πράξη αλήθειας και σεβασμού στους νεκρούς. Επισήμανε ότι η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς τελετουργία, αλλά προειδοποίηση για τις μελλοντικές γενιές.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης για τη διαχρονική του προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι η ημέρα αυτή είναι αφορμή για ενωτική δράση και ότι το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.
![]()

