Η συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις και οι πρόσφατες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σημασία διατήρησης της εκεχειρίας, καθώς και της πλήρους υλοποίησης της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Από τη μεριά του, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και την ανάγκη οικοδόμησης μιας ισχυρότερης και στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης, τονίζοντας πως η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε την ελληνική πρόταση για τη συνάντηση πέντε παράκτιων χωρών της περιοχής – το πολυμερές σχήμα 5X5 – επισημαίνοντας ότι η εγκαθίδρυση αυτού του σχήματος συνεργασίας είναι επιτακτική λόγω των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως.
Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και την επικείμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση σχετικά με το Κυπριακό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ανάδειξη του Τουφάν Ερχιουμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας για την επανένωση του νησιού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ