Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης: «Δεν έχει ουσία να υπάρξει συγκυβέρνηση με στόχο τη μοιρασιά των υπουργείων»

«Από την αρχή, το περσινό καλοκαίρι, είπαμε ότι θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον Σεπτέμβριο του 2022, για κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης.

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης φιλοξενήθηκε στο Atlas TV και την εκπομπή «On Time» με το Σταύρο Οραήλογλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έτοιμο για τις εκλογές.

propoli

«Από την αρχή, το περσινό καλοκαίρι, είπαμε ότι θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον Σεπτέμβριο του 2022, για κάθε ενδεχόμενο. Εκτιμώ ότι οργανωτικά είμαστε έτοιμοι, όπως και πολιτικά. Έχουμε ενεργοποιήσει το σύνολο των στελεχών και των μελών που πήραν μέρος στις διαδικασίες της 8ης Μαΐου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθεριάδης.

Αναλυτικά:

Για το πώς αντιμετωπίζει τις εξελίξεις σχετικά με τη δική του Άλκη Καμπανού είπε:

«Είχε σοκαριστεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία με τη δολοφονία του Άλκη. Η κατακραυγή ήταν συνολική, από τις πολιτικές δυνάμεις και τα αθλητικά σωματεία. Ήταν μια σοκαριστική στιγμή, που ευχόμαστε να μην επαναληφθεί. Αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις ευχές, δεν γίνεται να αναλωνόμαστε σε ευχολόγια. Δεν θέλω να σχολιάσω το δικαστικό κομμάτι, είναι καθαρά ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα το αντιμετωπίσει όπως πρέπει. Οι πολιτικές δυνάμεις, η κοινωνία, οι ενεργοί πολίτες πρέπει να βάλουμε κάποια ζητήματα στην κουβέντα, που δεν μας κάνουν πάλι να κλαίμε και να ερχόμαστε πίσω από τα γεγονότα. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη κουβέντα».

«Οι λαοί ενώνονται μέσω της αλληλεγγύης»

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα ο κ. Ελευθεριάδης τόνισε:

«Δεν είναι ζήτημα μόνο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όλοι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Οι λαοί ενώνονται μέσω της αλληλεγγύης. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στην ίδια θέση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα ζητήματα της πολιτικής και οι λαοί ενώνονται όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα ανθρώπινου πόνου. Σε αυτή τη βάση δουλέψαμε και εμείς, συγκεντρώνοντας το απαραίτητο υλικό για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας σε Συρία και Τουρκία».

Για το αν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο για τις εκλογές:

«Από την αρχή, το περσινό καλοκαίρι, είπαμε ότι θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον Σεπτέμβριο του 2022, για κάθε ενδεχόμενο. Εκτιμώ ότι οργανωτικά είμαστε έτοιμοι, όπως και πολιτικά. Έχουμε ενεργοποιήσει το σύνολο των στελεχών και των μελών που πήραν μέρος στις διαδικασίες της 8ης Μαΐου. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε θα το αποφασίσει.

Εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε σε μια προεκλογική ιστορία, καθώς γινόταν συνεχώς αυτή η κουβέντα. Εκτιμώ ότι θα πάμε μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της κυβέρνησης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα ηπιότερο κλίμα, το οποίο φοβάμαι ότι δεν θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλει προς τα έξω το όραμά του για την επόμενη δεκαετία, για την επόμενη γενιά».

Αναφερόμενος στην ακραία πόλωση ενόψει των εκλογών ο κ. Ελευθεριάδης σχολίασε ότι:

«Άκουγα podcasts που μας έλεγαν για το πώς γίνονταν οι εκλογές τις προηγούμενες δεκαετίες. Το πολιτικό κλίμα και η όξυνση είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα ψηφοφόρου και των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό που ζητάω εγώ είναι να δω τις προτάσεις των κομμάτων που θα μου δώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η δικιά μας γενιά κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπία που δεν είναι δικιά της ευθύνη. Προτιμώ, αντί να μπαίνω σε διαδικασία ανταλλαγής ευθυνών, να ακούσω κάτι για την επόμενη μέρα. Θέλω και εγώ να πω κάτι για την επόμενη ημέρα, για να πείσω κάποιον να με ψηφίσει».

Για τον στόχο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να προσελκύσουν ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε:

«Για μένα θα έπρεπε να υπάρχει μια επιθετική πολιτική ρητορική στο πλαίσιο του πολιτικού προγράμματος. Αν θέλουμε να υπάρξει συγκυβέρνηση την επόμενη ημέρα, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει βάσει ενός πολιτικού προγράμματος. Όλοι οι υποψήφιοι λένε ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε συνεύρεσης συμφερόντων, άρα ας μιλήσουμε πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ορίσει πέντε συγκεκριμένους άξονες, μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες που τρέχει, ώστε στη συνέχεια να φανεί αν μπορεί να δημιουργηθεί συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει ουσία να υπάρξει συγκυβέρνηση με στόχο τη μοιρασιά των υπουργείων, των ΔΕΚΟ και των Γενικών Γραμματειών. Εμένα αυτό δεν μου λέει κάτι. Εμένα θα μου έλεγε κάτι να συμφωνήσουμε στην εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Το θέμα είναι πώς αντιλαμβάνεσαι και πώς προσεγγίζεις αυτά τα θέματα».

Για τη στάση που θα κρατήσει την επομένη των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης ο κ. Ελευθεριάδης ανέφερε:

«Το κλίμα και το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες ορίζονται μετά τις εκλογές, γιατί όλα εξαρτώνται από το ποσοστό που θα έχει το κάθε κόμμα. Άλλο είναι το ΠΑΣΟΚ του 18%, με το ΠΑΣΟΚ του 10%. Διαμορφώνονται διαφορετικές συνθήκες στο να απαιτήσεις περισσότερα πράγματα. Είναι αλλιώς ένα ΠΑΣΟΚ στο 8% και αλλιώς να αποτελεί έναν αξιόπιστο τρίτο πόλο, που θα μπορεί να κάτσει στο τραπέζι με την ίδια βαρύτητα. Όλες οι συζητήσουν θα γίνουν σε ένα κεντρικό επίπεδο, με βάση το εκλογικό ποσοστό. Ωστόσο, αν η κοινωνία δεν δώσει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, μήπως αυτό μας δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συσπειρώσει μόνο το δικό του ακροατήριο;».

Δείτε επίσης: Γ. Φραγγίδης: «Το ΠΑΣΟΚ δίνει αγώνα για να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τον ελληνικό λαό»

Loading