Η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, αναπτύσσοντας ισχυρές διπλωματικές σχέσεις και ενισχύοντας την άμυνά της. Η Ελλάδα σήμερα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα, ασκώντας με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη, σχετικά με την άσκηση αποτρεπτικής διπλωματίας εν μέσω της τουρκικής NAVTEX και των προκλήσεων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο ισχυρό της σημείο, καθώς δημιουργούμε μια ισχυρή διπλωματία και παράλληλα ενισχύουμε την άμυνά μας. Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα προχωρά στην αξιοποίηση φυσικών πόρων με την προκήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά μας να διεκδικούμε με σθένος τα συμφέροντά μας.
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε κανέναν και εργάζεται συστηματικά για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις. Είμαστε αυτοδύναμοι και δεν θα υποχωρήσουμε από καμία εθνική μας θέση. Η πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου ΦΙΛΙΑ, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας.
Αναφορικά με τις τουρκικές αντιδράσεις, ο υπουργός εξήγησε ότι οφείλονται στη στρατηγική απόφαση της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιοχή. Οι διπλωματικές μας κινήσεις είναι μεθοδικές και δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά τις αντιδράσεις που προκύπτουν από τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χουρδάκης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρά σε μια συντονισμένη πολιτική και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντά μόνο με λόγια. Υπογράμμισε την ανάγκη για πιο αποφασιστική αντίδραση, καθώς η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr