Η αγωνία Μητσοτάκη να δείξει ότι κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και η καύσιμη ύλη των πυρκαγιών

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από τρία χρόνια, ήταν στοχευμένη.

Εξέφραζε την αγωνία του να δείξει στην κοινή γνώμη ότι κάνει πράξη τις υποσχέσεις του, καθώς τις τελευταίες 10 ημέρες είναι ιδιαίτερα πιεσμένος από τα πύρινα μέτωπα των πυρκαγιών που «καίνε» το πολιτικό του κεφάλαιο.

propoli

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι δεν απευθύνεται μόνο στο 40% του εκλογικού σώματος αλλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ακόμα και σε αυτά που δεν συντάσσονται με τον ίδιο ή τη Νέα Δημοκρατία. 

Όπως λέει, άλλωστε, ο ίδιος, είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Φυσικά, μέσω της στρατηγικής που ακολουθεί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά κενά που αφήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικά της θέματα να λύσει.

«Καίγεται» το πολιτικό κεφάλαιο Μητσοτάκη

Το πολιτικό σκέλος και όσα συμβαίνουν στη Βουλή ίσως να μοιάζει το πιο… διαχειρίσιμο αυτήν τη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό των πύρινων μετώπων. Μόνο χθες καταγράφηκαν 61 νέες εστίες φωτιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις πιο επικίνδυνες ως προς την πιθανή εξέλιξη τους, αυτές που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Κάστρο Φθιώτιδας ενώ η πυρκαγιά στη Ρόδο εμφάνιζε συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Μόνο στη Μαγνησία από τις 13:00 ξεκίνησαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα, σε απόσταση μεταξύ τους, στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στο Νέο Μοναστήρι, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στο χωριό Βιταλα δυτικά της Κύμης στην Εύβοια, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, επενέβησαν όμως αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε άμεσα. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου αλλά και στην στη Μαλαισία Βοιωτίας.

 Αθροιστικά, μέχρι σήμερα, κάτω από ακρότατες συνθήκες καύσωνα και παράλληλα ισχυρών ανέμων, μέσα σε 10 ημέρες στην Ελλάδα, ξέσπασαν 594 πυρκαγιές. Από αυτές οι
571  κατασβέστηκαν πριν πάρουν  διαστάσεις.  Πέντε πυρκαγιές έλαβαν μεγάλη έκταση στα Δερβενοχώρια, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, το Λουτράκι, τον Κουβαρά καθώς και στο Αίγιο, την Κάρυστο, τη Λακωνία, τη Βοιωτία.

Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στη Ρόδο

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στη Ρόδο και γιατί η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει επί τόσες πολλές ημέρες. Η απάντηση είναι ότι τις πρώτες κρίσιμες ώρες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνα και ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δημιούργησαν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Οπότε από εκεί και πέρα, πρώτη προτεραιότητα ήταν η προστασία των ανθρώπων στους οικισμούς και τα ξενοδοχεία. Πράγματι χρειάστηκε να στηθεί μια πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση ασφαλούς εκκένωσης και μεταφοράς άνω των 20.000 ανθρώπων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΕΚΑΒ, εθελοντών και απλών κατοίκων, οι άνθρωποι έμειναν ασφαλείς.  
 
Παράλληλα με τη φωτιά στη Ρόδο, ήταν σε εξέλιξη 4 mega πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία. Πυρκαγιές μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Υποχρεωτικά δηλαδή έγινε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε διαφορετικά μέτωπα.

Δείτε επίσης: Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και στήριξης της οικογένειας

Loading