Καίριο μήνυμα από το Τόκιο: η Ελλάδα και η Ιαπωνία διαθέτουν το 32% του παγκόσμιου στόλου, λέει ο Β. Κικίλιας

Καίριο μήνυμα από το Τόκιο: η Ελλάδα και η Ιαπωνία διαθέτουν το 32% του παγκόσμιου στόλου, λέει ο Β. Κικίλιας

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία διαθέτουν το 32% του παγκόσμιου στόλου και, όπως τόνισε από το Τόκιο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλία. Στην ίδια τοποθέτηση έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για το ελεύθερο εμπόριο και την προστασία των οικονομιών και των κοινωνιών από τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Μιλώντας στο Capital Link Japan Maritime Forum, ο υπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Ιαπωνία, έχοντας αθροιστικά περίπου το 32% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρότι αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης, διαθέτει το 20% του παγκόσμιου στόλου, ενώ η Ιαπωνία περίπου το 12%. «Η παγκόσμια ναυτιλία διακινεί το 80% έως 90% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ στην περίπτωση της Ιαπωνίας το 97% των εισαγωγών και εξαγωγών της πραγματοποιείται δια θαλάσσης. Οτιδήποτε συμβαίνει στη θάλασσα επηρεάζει άμεσα την καθημερινή ζωή, την παγκόσμια οικονομία, τις οικονομίες των κρατών, όσα συμβαίνουν στην αλυσίδα των τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ, στην καθημερινότητα της μέσης οικογένειας. Άρα, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις είναι σήμερα πιο κρίσιμα από ποτέ», σημείωσε.

Για τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «έχουμε πολέμους στην καρδιά της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή, πληθωρισμό, υψηλές τιμές ενέργειας και αγαθών. Και αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται άμεσος τερματισμός των πολέμων. Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ωστόσο και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολες. Επομένως, πρέπει να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο».

Στον IMO για το Net Zero Framework αναφέρθηκε επίσης, λέγοντας ότι «αν σε αυτό το πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον βάλετε στην εξίσωση και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες στον IMO, για το Net Zero Framework, τότε το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο. Εμείς ήμασταν εκείνοι που πρωτοστατήσαμε στη διατύπωση των ερωτημάτων και στη συζήτηση σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε προς έναν πιο πράσινο και καλύτερο πλανήτη, τον οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ασφαλώς, αυτός είναι ο στόχος. Εκεί θέλουμε όλοι να φτάσουμε. Όμως, ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να είναι τέτοιος ώστε οι κοινωνίες και οι οικονομίες να μπορούν να τον αντέξουν». Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα τα εναλλακτικά καύσιμα καλύπτουν μόλις το 0,5% των παγκόσμιων αναγκών και τόνισε πως η μετάβαση πρέπει να γίνει με τις κοινωνίες και τους ανθρώπους μαζί, ώστε «η μέση ιαπωνική οικογένεια» και ο καθημερινός Ιάπωνας πολίτης να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τους Έλληνες.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σημείωσε ότι «η ναυτιλιακή βιομηχανία, οι πλοιοκτήτες, οι ναυπηγοί, οι έμποροι, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο, οι πλοίαρχοι, οι μηχανικοί και οι ναυτικοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις κοινωνίες».

Για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ιαπωνίας, ανέφερε: «Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν το θάρρος να έρθουν εδώ, στην Ιαπωνία και να επενδύσουν στην κατασκευή των πλοίων τους στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι εκτιμούμε βαθιά αυτή τη χώρα, ότι σεβόμαστε τους ανθρώπους της και επιδιώκουμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά».

* Επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία ΠΗΓΗ υπ.Ναυτιλίας

Loading

Play