Ο Κικίλιας αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη μεταφορά LNG από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Στην συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ στον ναυπηγικό και ναυτιλιακό τομέα, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.
Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η παραγωγή και η διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι ΗΠΑ παράγουν LNG και η Ελλάδα διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο στον κόσμο, ικανό να το μεταφέρει σε όλο τον κόσμο. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο ελληνόκτητος στόλος παρέχει σταθερότητα, ασφάλεια και αξιοπιστία στη μεταφορά του αμερικανικού LNG σε συμμάχους και φίλους διεθνώς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας και η ανώτερη σύμβουλος πολιτικής του Συμβουλίου, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον υπουργό στις εγκαταστάσεις του συμβουλίου στον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζος Βολζ, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέδειξε τη σημασία της Ελλάδας στο σταυροδρόμι στρατηγικών ενεργειακών πρότζεκτ.
Ο υπουργός επίσης είχε επαφές με τον προσωπάρχη του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προγραμματισμένες επιβολές λιμενικών τελών. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσία του κ. Κικίλια σε δεξίωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπου τον τιμώμενο προσκεκλημένο είχε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οικοδεσπότη της εκδήλωσης τον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr