Κώστας Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να επικαλείται διαχρονικές ευθύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κώστας Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να επικαλείται διαχρονικές ευθύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Υπήρξαν και τότε προβλήματα, συχνά αξεπέραστα, καθώς και παρατυπίες και καταλογισμοί. Όμως, δεν έχουν καμία σχέση με όσα διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε αυτές τις μέρες. Δεν σας κρύβω ότι παραλάβαμε σημαντικές δυσκολίες, όχι όμως απάτες». Πηγές ΝΔ: «Κυνική ομολογία Σκανδαλίδη για παρατυπίες που επί ημερών του έμεναν ατιμώρητες»

Αυτό τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 7/9/2010 μέχρι 17/5/2012, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Σκανδαλίδης υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έγιναν επί της δικής του θητείας, τονίζοντας ότι η ηγεσία τότε του υπουργείου προχώρησε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ θέτοντας σε λειτουργία το Μητρώο Αγροτών, το οποίο, δυστυχώς, παρέμεινε αναξιοποίητο μέχρι σήμερα.

«Ένα σωστό Μητρώο δεν θα επέτρεπε ποτέ σε κάποιον να δηλώνει βοσκοτόπια χωρίς ζώα και να χαρακτηρίζεται ενεργός αγρότης και να παίρνει επιδοτήσεις χωρίς να κάνει τίποτε», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης. Ακόμα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «γάγγραινα που ταλανίζει το κράτος μας την ασυνέχεια στη λειτουργία του», επισημαίνοντας ότι «αλλάζει το κυβερνόν κόμμα, αλλάζουν ακόμη και οι διευθυντές των κρατικών υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στη σύμβαση ΠΑΣΕΓΕΣ – Υπουργείου, σημείωσε ότι «το 2009 υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, καθώς με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτήθηκε να υπάρξει σταθερή δομή για την υποβολή των αιτήσεων». Έτσι προκρίθηκε η τριετής σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ, με νομοθετική ρύθμιση για δημόσια σύμβαση. Το τίμημα ήταν 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το αποτέλεσμα ήταν ότι για τα έτη 2011 – 2012 και 2013 δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα στη συλλογή των αιτήσεων.

«Για να αποφύγουμε διπλή χρέωση από ορισμένες ενώσεις στους παραγωγούς, έδωσα ρητή εντολή για έλεγχο παραβιάσεων. Υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ έθεσε 4 μεγάλες ΕΑΣ εκτός συστήματος». Για τα Βοσκοτόπια, τόνισε ότι «υπήρχε μια συνεχής διελκυστίνδα για τη διαφορά που υπήρχε στον ορισμό τους» και ανέφερε ότι «το θέμα χειρίστηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ελλειμματικές πληρωμές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον τεχνικό σύμβουλο, ανέφερε ότι «εμείς τον παραλάβαμε και μπορεί να υπήρξαν καταγγελίες λόγω υπαλληλικών συμφερόντων, αλλά προωθήσαμε λύσεις για να ενισχύσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης αντέτεινε ότι οι παρατυπίες τότε «ήταν αποσπασματικές και τις αντιμετωπίζαμε επί τόπου». Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν καταγγελίες και ενδείξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα υπουργών που εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «η διαφορά ανάμεσα στο τότε και το τώρα είναι ότι τότε υπήρχε μια κυβέρνηση που σεβόταν τους θεσμούς», συγκρίνοντας με τη σημερινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντιδημοκρατική αντίληψη.

Loading

Play