Μεϊμαράκης: «Η Ελλάδα πια έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, το 2019 που πήγαμε ήμασταν το “μαύρο πρόβατο”» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ευρωεκλογές και την ατζέντα της Ευρώπης για την καθημερινότητα των κρατών μελών.

Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

propoli

«Οι δημόσιες σχέσεις παίζουν ρόλο και ειδικά όταν είσαι στο προεδρείο ενός μεγάλου κόμματος όπως είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχεις την δυνατότητα να αναπτύξεις τις απόψεις σου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει νέες δυνατότητες μετά την Λισαβόνα. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην επιτροπή και στην Πρόεδρο. Όπως έχουμε και ψήφο δυσπιστίας. Το ευρωκοινοβούλιο πια είναι συνομοθέτης. Αν το ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει, το θέμα δεν πάει στην Σύνοδο Κορυφής. Πάνω από το 70% των νόμων που ψηφίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι του ευρωκοινοβουλίου, οδηγίες, κανονισμοί και ψηφίσματα. Η Ευρώπη ασχολείται με την καθημερινότητά μας», είπε αρχικά.

«Ο πόλεμος της Ουκρανίας αλλά και στη Μέση Ανατολή μας «σταμάτησε» γιατί είχαμε έτοιμα πολλά ζητήματα για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά τον πόλεμο πρέπει να πάμε σε μία πιο ήπια μετάβαση για να αποφύγουμε την ακρίβεια. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας που προέκυψε από τον πόλεμο, δεν μας βοηθούσε στην ανταγωνιστικότητα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το Brexit, τον κορωνοϊού. Η Ευρώπη δανείστηκε 750 δισεκ. ευρώ για να κατανείμει στα κράτη μέλη. Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητήσαμε να ανασταλούν πάρα πολλές διατάξεις για τον πρωτογενή τομέα. Ήταν διατάξεις που έθεταν περιορισμούς. Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι έκαναν πλειοψηφία και δεν επέτρεψαν να έχουμε αναστολή τρων διατάξεων που πρώτοι προτείναμε το 2022. Και τελικά, αφού τα τρακτέρ έπνιξαν τις πρωτεύουσες και αφού κατάλαβαν ότι δεν μπορούν, και πρέπει να ανασταλούν, ψήφισαν μαζί μας. ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Κομμουνιστική Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί ψηφίζει διαφορετικά. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει στο μανιφέστο του ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε αυτονομία και αυτάρκεια σε τρόφιμα ευρωπαϊκή με καλή ποιότητα και τιμή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για την επίσκεψη του Έντι Ράμα, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως, «έχει συζητηθεί πολύ το θέμα. Περιμένουμε την άφιξη και την ομιλία και θα την κρίνουμε μετά. Είναι ένα θέμα που δεν έχει φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν είναι στην ατζέντα της Ευρώπης. Θέλει μια ισορροπημένη διαχείριση από την πλευρά μας. Ο κ. Μπελέρης πρέπει να εκλεγεί. Η συμμετοχή έιναι αναγκαία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα αν εκλεγεί ο Μπελέρης, θα πρέπει ο Ράμα να του δώσει την άδεια να έρθει να ορκιστεί. Είναι σε συζήτηση το θέμα».

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «οφείλουμε να έχουμε την θωράκιση της χώρας και ταυτόχρονα αφήνουμε ανοιχτούς διαύλους. Στην Ευρώπη έχουμε μπλοκάρει πολλά που αφορούν στην Τουρκία. Τα χρήματα που στέλνουμε δεν τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν αλά ΜΚΟ και κινήσεις πολιτών οι οποίες προσβλέπουν στην Ευρώπη. Είναι σημαντικές οι γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Στην ατζέντα μας βρίσκονται η πράσινη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή. Η ΝΔ το διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα πια έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, το 2019 που πήγαμε ήμασταν το μαύρο πρόβατο».

«Θα μας κάνει ζημιά στο ενεργειακό η περαιτέρω σύγκρουση στην Μέση Ανατολή – Να αυτονομηθούμε ενεργειακά»

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «παρερμηνεύτηκε μία δήλωσή μου περί «πολέμου» και «άρματα». Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο απλά είπα να πάμε να ψηφίσουμε στις εκλογές. Να δούμε πόσο θα επεκταθεί η περιφερειακή αυτή σύγκρουση που θα μας κανει ζημιά στο ενεργειακό ζήτημα και θα πρέπει να δούμε όπως θα εξασφαλίσουμε ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη. Είναι στην ατζέντα μας την επόμενη 5ετία».

Loading