Ν. Ηλιόπουλος: «Μαζευτείτε, προτού έχουμε νεκρό στο πανεπιστήμιο»

Στα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος 

«Με αυτά που γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μία κυβέρνηση που λειτουργεί με όρους βεντέτας απέναντι στη νέα γενιά, κινδυνεύουμε κάθε μέρα να έχουμε νεκρό», σημείωσε Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», αναφερθείς «στις χθεσινές εικόνες σκληρής καταστολής στο ΑΠΘ, που οδήγησαν στο σοβαρότατο τραυματισμό ενός φοιτητή και στη νοσηλεία του στο νοσοκομείο».

propoli

Ζήτησε να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα τη βεντέτα με τους φοιτητές και τη νέα γενιά: «Μαζευτείτε, προτού έχουμε νεκρό στο πανεπιστήμιο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «αστείες δικαιολογίες» αυτά που λέει η αστυνομία, τονίζοντας ότι η χθεσινή ανακοίνωσή της «θύμισε τα όσα έλεγε η αστυνομία στην περίφημη υπόθεση της ζαρντινιέρας». Υποστήριξε ότι «οι χθεσινές εικόνες είναι δομικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «η ΝΔ έχει επιλέξει από την πρώτη στιγμή να εμφανίσει την “ασφάλεια” ως ένα πεδίο απλής, γυμνής καταστολής». «Αυτά που κάνει η ΝΔ στην πραγματικότητα αμφισβητούν την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αμφισβητούν την ασφάλεια φοιτητών και φοιτητριών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «αν είχαμε δει τέτοιες εικόνες στην Τουρκία του Ερντογάν, άνδρα των ΜΑΤ να ρίχνει σε ευθεία βολή χειροβομβίδα κρότου-λάμψης πάνω σε φοιτητή, θα ήταν πρώτη είδηση στα ελληνικά κανάλια, θα μιλούσαμε για τον αυταρχισμό του Ερντογάν, για μια κυβέρνηση που καταρρέει, για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια και ποντάρει στην καταστολή και τον αυταρχισμό».

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνδυάζει μία ακραία νεοφιλελεύθερη ταυτότητα με τον παραδοσιακό δεξιό κρατικό αυταρχισμό, για να επισημάνει ότι νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων και υπέρ της μαύρης εργασίας και πως «αυτή η πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς καταστολή». «Η επιλογή της καταστολής αποτελεί και μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα αντιδραστικό μπλοκ μέσα στην κοινωνία, πάνω στη λογική που προβάλλουν ότι “θα βάλουν σε τάξη ένα καθεστώς ανομίας”», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε τη ΝΔ ως «δύναμη θεσμικής, βαθύτατης ανομίας», υπογραμμίζοντας ότι «αυτά που έχει κάνει με το σκάνδαλο Novartis, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, η διάλυση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η διαρκής αλλαγή των κανόνων υπέρ των ισχυρών, αναπαράγουν συνεχώς μία λογική θεσμικής ανομίας υπέρ των λίγων». «Επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την ασφάλεια της κοινωνίας», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε πως η ΝΔ «δεν έχει κανένα θεσμικό άγχος για τη δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «μετά τη δολοφονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία».

«Αυτό, όμως, καταλήγει να γίνεται επικίνδυνο», είπε, προσθέτοντας: «Όταν είναι αυτά τα σήματα της πολιτικής ηγεσίας, όταν οι εντολές συνεχώς κλιμακώνουν την ένταση, τότε η μόνη λέξη για τον κ. Θεοδωρικάκο, την κ. Κεραμέως και εν τέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι “μαζευτείτε”, μαζευτείτε γιατί θα έρθουν τα χειρότερα».

Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «τεράστιο φιάσκο» αναφερθείς στην απόφαση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τονίζοντας ότι «μιλάμε για ένα τεράστιο ρουσφέτι ανθρώπων που έχουν προσληφθεί χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο» και πως «η μόνη χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας που έχει μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο είναι η Τουρκία του Ερντογάν, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό παράδειγμα».

Αναφερόμενος στις «χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στον κυβερνητικό αυταρχισμό», ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι «δεν μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν αν δεν υπάρξει αντίσταση και από την κοινωνία». «Χρειάζονται τα κινήματα, χρειάζονται όλα αυτά που δίνουν κουράγιο στην κοινωνία και δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, ανοίγουν τον δρόμο στην πολιτική αλλαγή. Άλλωστε, πολιτική αλλαγή χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, αλλά από μόνη της η κυβέρνηση δεν φτάνει», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Νίκος Συρμαλένιος στην Politic: «Μύθος η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ»

Loading