Νέα πρόκληση από Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισκέφτηκε αιφνιδίως χθες το βράδυ τη χώρα της βόρειας Αφρικής – Στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Λιβύης έγινε δεκτός από Λίβυους και Τούρκους στρατιωτικούς.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σήμερα πέταξε με ελικόπτερο στην τουρκική φρεγάτα Καλλίπολη (TCG GELİBOLU), που πλέει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου έλαβε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του τουρκικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή.

propoli

Δήλωσε ότι “Η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“,.

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία, της οποίας η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος έχει επεκταθεί, έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές υποχρεώσεις για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Εστιάζοντας στα 500 χρόνια δεσμών αδελφοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Ακάρ επανέλαβε τη στήριξή του λέγοντας ότι: «Είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας. Η παρουσία σας στη Λιβύη είναι το πιο ενδεικτικό σημάδι της αδελφότητας, της φιλίας και της αλληλεγγύης μας».

Προς το προσωπικό της φρεγάτας ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως «Η Τουρκία δεν είναι μία ξένη δύναμη στη Λιβύη».

Σημείωσε ότι μετά από πρόσκληση της Λιβύης, η Τουρκία ήρθε στη χώρα για να αναπτυχθεί μία στρατιωτική, εκπαιδευτική και συμβουλευτική συνεργασία σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Λιβύη να καταστεί αυτάρκης. Συνεχίζουμε να παρέχουμε εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στα στρατεύματα της Λιβύης για την επίτευξη των διεθνών προτύπων. Στόχος μας είναι η ενότητα, η ακεραιότητα, η ειρήνη και η σταθερότητα της Λιβύης».

Αναφερόμενος στη σημασία της «Μίας Λιβύης», ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το πρόβλημα είναι ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του.

«Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους», είπε.

Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες το απόγευμα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, Λορέντζο Γκερίνι, στη Σικελία, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα ζητήματα τόσο διμερή όσο και για ζητήματα της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για αυτό το θέμα. Θα ήθελα να δηλώσω με χαρά ότι είδαμε ότι συμφωνούμε και υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήσαμε».

Δείτε επίσης: Λιβύη προς Τουρκία: Έξω οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα

Loading