Ο Γ. Πατούλης στο 9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022»

Τη βούληση της Περιφέρειας να επενδύει σε στοχευμένες ενέργειες που θα διαμορφώσουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στην Αττική, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, στο 9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022 που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), με την υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Αττικής. 

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι υπουργοί Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Μιχάλης Κατρίνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Ι. Κοντόπουλος.  

propoli

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης τόνισε πως η Ελλάδα, κατάφερε να ενδυναμώσει τη θετική πορεία της, καθώς οι επενδύσεις της τελευταίας διετίας αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια. Επισήμανε δε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει το μεγαλύτερο μερίδιο στη δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας σε ποσοστό 47,7%. 

«Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, με τα τρία νέα data centers να λειτουργούν σε δύο περιοχές εγκατάστασης, στα Σπάτα και το Κορωπί. Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται τα εργοτάξια και στο Ελληνικό, σε μια έκταση 6.200 στρεμμάτων που είναι σε εξέλιξη στο παλιό αεροδρόμιο και το παράκτιο μέτωπο από την Lamda Development. 

Επενδύσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα παραθαλάσσια resorts, υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021-2027, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι: 

200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας 
330 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή 
130 εκατ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας 
650 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας 
290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. 

Σχολιάζοντας το πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού που προκάλεσε η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η αντιμετώπιση του προϋποθέτει τη στενή συνεργασία Πολιτείας, εκπαιδευτικής κοινότητας και επιχειρήσεων.

 «Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής – ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις και να δώσουμε κίνητρα στο αξιόλογο εργατικό δυναμικό που μετανάστευσε στα χρόνια της κρίσης να επιστρέψει στην πατρίδα».  

«Προτεραιότητά μας οι πράσινες πολιτικές» 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, καθώς πλέον περισσότερες από 200 υπηρεσίες είναι ψηφιακά διαθέσιμες, μέσω του «ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» αλλά και στη στόχευση της διοίκησης στις πράσινες επενδύσεις. 

«Σταθερή μας βούληση αποτελεί να καταστήσουμε την Αττική πρώτη στην προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε και πρόσθεσε: Με συστηματικές προσπάθειες και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο – ιδίως κονδύλια του ΕΣΠΑ – προχωρήσαμε στην υλοποίηση εμβληματικών έργων που προστατεύουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. 

Προωθούμε μια δυναμική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση έναντι της ταφής των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.  

Τέλος, είμαστε η μόνη Περιφέρεια που εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο master plan εκτίμησης και πρόβλεψης πλημμυρικού κινδύνου, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών». 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading