(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο «οδηγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2022 με… ορίζοντα το 2023

Το 2022 δεν είναι μια απλή χρονιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι η χρονιά πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, γι’ αυτό οι επόμενες 365 ημέρες αποτελούν έναν πολιτικό «οδηγό» με… ορίζοντα τον επόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει συγκεκριμένα βήματα τους επόμενους 12 μήνες. Είναι όλα μετρημένα και κοστολογημένα, αφού ο μεγάλος στόχος που έχει θέσει είναι να βγει αυτοδύναμος στις επόμενες εκλογές ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το αν θα τα καταφέρει μένει να φανεί στην πράξη… Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει να εκμεταλλευθεί σωστά την ευνοϊκή για εκείνον συγκυρία.

propoli

Τα μεγάλα «στοιχήματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην προσπάθεια του αυτή ποντάρει πολλά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης και η κατάκτηση μιας ή περισσότερων επενδυτικών βαθμίδων από τους διεθνείς οίκους και τις διεθνείς αγορές αποτελούν δυο «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν, την ίδια στιγμή που ποντάρει πάρα πολλά και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε ο συγκεκριμένος άξονας αποτελεί αναμφισβήτητα το δυνατό χαρτί της διακυβέρνησης του.

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά πως θα του δώσει πολύτιμους πόντους η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα έρθουν το 2022 και οι ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όλα αυτά φυσικά υπό την αίρεση του πως θα εξελιχθεί η πανδημία, δεδομένου ότι πολλές φορές έχει αποδειχθεί την τελευταία διετία πως ο κορωνοϊός ανατρέπει σχεδιασμούς και ακυρώνει πράξεις.

Ο ανατρεπτικός παράγοντας «πανδημία»

Ιδιαίτερα για την τελευταία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν πως στο διάστημα που πέρασε η χώρα μας υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν η πρώτη, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω μετά την παρέλευση 7 μηνών. Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον». Επίσης απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου. Και τέλος ήταν από τις πρώτες χώρες που έδωσε τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου, με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί σήμερα πάνω από 80 εκατ.  self-tests σε πάνω από 6,2 εκατ. συμπολίτες μας.

Ήταν όλα τα παραπάνω αρκετά; Η καθημερινότητα θα το δείξει και το πώς την αντιλαμβάνονται και την βιώνονται οι πολίτες που είναι και ο τελικός κριτής κάθε κυβέρνησης. 

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ προς Πλεύρη: «Ας πει ότι είναι φθηνά τα τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους»

Loading