Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και στην προσπάθειά του να τα ξεχάσουν αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο OPEN TV, το MEGA News και το ERT News Radio. Η κ. Σδούκου είπε ότι το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Τσίπρα είναι το βασικό κριτήριο για την αξιολόγησή του, ενώ μίλησε και για τις συνέπειες των πυρκαγιών, τα μέτρα της κυβέρνησης και την επικείμενη ΔΕΘ.
«Ο Τσίπρας ήταν σφιχταγκαλιασμένος με τα συμφέροντα»
Απαντώντας στη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι «δίπλα στη λέξη αναξιοπιστία θα πρέπει στα λεξικά να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα», υποστηρίζοντας πως «σε ό,τι αφορά τη δήθεν μάχη με τα συμφέροντα, γελούν όσοι το ακούνε. Μια χαρά τα πήγαινε με τα συμφέροντα» και υπενθυμίζοντας πως «και στους εφοπλιστές φόρο δεν έβαλε, όπως είπε ο ίδιος ο Γιούνκερ, και τους δρόμους τεμάχιζε για να μπορούν να τους πάρουν φίλα προσκείμενοι εργολάβοι και θαλασσοδάνεια δίνονταν». Πρόσθεσε ακόμη ότι «με ένα πράγμα δεν τα πήγαινε καλά, με την ελευθερία και τα πολλά ΜΜΕ», επειδή «ήθελε να τα ελέγχει, για να μη βγαίνουν στην επιφάνεια όσα πραγματικά έκανε». Σε άλλο σημείο, με αφορμή τη φράση του κ. Τσίπρα ότι τώρα ξέρει και τι θέλει να κάνει αλλά και τον τρόπο, η κ. Σδούκου είπε πως δεν εμπιστεύεσαι ποτέ έναν μάστορα που δεν έκανε καλή δουλειά στο σπίτι σου, ακόμα και αν σου πει πως τώρα έμαθε. «Η χώρα μας είναι το σπίτι μας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας μπορεί να δίνει όσες συνεντεύξεις θέλει, μπορεί να επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα για αυτόν. Αυτήν την περίοδο την έχουμε ζήσει και η μνήμη των πολιτών δεν διαγράφεται ούτε με μια, ούτε με 100 συνεντεύξεις».
«Άμεση ενίσχυση των πληγέντων και έργα αποκατάστασης»
Για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι «δρούμε άμεσα», καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχασαν περιουσίες και πρέπει γρήγορα να λάβουν ενισχύσεις. Εξήγησε ότι πρώτα προχωρούν οι ανάγκες των επόμενων ημερών, όπως το επίδομα ενοικίου για όσους δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους, με στόχο να αντιμετωπιστεί και η πιθανή γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα προχωρά η διαδικασία για το σύνολο των αποζημιώσεων. Ειδικά για τα σπίτια με ολοσχερή καταστροφή, είπε ότι θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως και 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο τα 150 τετραγωνικά.
Για τα έργα αποκατάστασης, σημείωσε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μετά από μια τόσο μεγάλη φωτιά είναι να μη μας βρει ο χειμώνας με τις δυνατές βροχές και να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα». Γι’ αυτό, όπως είπε, προχωρούν αμέσως οι μελέτες και τα πρώτα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα ξεκινήσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος να φύγουν χώματα και φερτά υλικά. Παράλληλα, ενεργοποιούνται 25 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και οι καμένες δασικές εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Ο στόχος, όπως ανέφερε, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.
«Στη ΔΕΘ θα ακούσετε για την Ελλάδα του 2030»
Αναφερόμενη στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Σδούκου τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι διαφορετική. Όπως είπε, θα ανακοινωθούν μέτρα που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2027, ενώ μαζί τους θα παρουσιαστεί και το σχέδιο της επόμενης τετραετίας, με ορίζοντα το 2030. Το βάρος, πρόσθεσε, θα πέσει εκεί που «πονάει» σήμερα ο κόσμος, στην τσέπη του: στον μισθωτό που θέλει να του μένουν περισσότερα στο τέλος του μήνα, στον συνταξιούχο που θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια στη ζωή του, στον αγρότη που παλεύει με το κόστος παραγωγής, αλλά και στον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικρομεσαίο που δουλεύουν όλη μέρα και θέλουν να βλέπουν ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο. Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρχει και ισχυρό επενδυτικό σκέλος, καθώς για να εφαρμοστούν νέες πολιτικές και να βελτιωθούν η ζωή και οι απολαβές των πολιτών χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη και μεγαλύτερη οικονομική «πίτα». Όπως κατέληξε, η ΔΕΘ δεν θα αφορά μόνο το 2027, αλλά θα αρχίσει να παρουσιάζεται η Ελλάδα του 2030, «μια χώρα με μεγαλύτερα εισοδήματα, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες επενδύσεις».
![]()
