Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, συνδέοντας την οικονομική πολιτική με την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Θέλει να εξυπηρετεί τα ολιγοπώλια, είπε, προσθέτοντας ότι έχει συγκεκριμένες εξαρτήσεις από εκείνους που τη στηρίζουν εδώ και 7 χρόνια. Επίσης χαρακτήρισε τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ ως «εσωτερική κατανάλωση» και σχολίασε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν πιέζεται, προχωρά σε όσα μέχρι χθες κατήγγελλε, έστω και σε μικρό βαθμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 120 δόσεις.
Ο κ. Τσουκαλάς επέκρινε ως ελλιπή τη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο επιμένει στο 5,8% επιτόκιο και δεν διαγράφει τόκους και προσαυξήσεις που, όπως είπε, γεννήθηκαν επί των ημερών της. Υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ και της φορολογικής διοίκησης, το 70% των νέων οφειλών του τελευταίου χρόνου αφορά τέλη και προσαυξήσεις προηγούμενων οφειλών, ενώ σημείωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση υπερχρεώνει τους πολίτες και δεν διαγράφει τόκους.
Στη συνέχεια παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχαν κάνει οι Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Παύλος Μαρινάκης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις 120 δόσεις, πριν αναλάβει η κυβέρνηση τη σχετική πρωτοβουλία. Με αφορμή αυτό, ανέφερε ότι ο κ. Μαρινάκης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «μετρ της εξαπάτησης», υποστηρίζοντας πως κάθε μέρα διαστρεβλώνει όσα λένε οι άλλοι αλλά και όσα έχει πει ο ίδιος.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παλαιότερα απέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την κατηγορία περί «ματωμένων πλεονασμάτων», σήμερα ακολουθεί την ίδια πολιτική. Ερωτηθείς για πιθανή σύγκλιση θέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ., απάντησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να θεωρείται πως ετεροπροσδιορίζεται επειδή ο κ. Τσίπρας κάνει αυτοκριτική. Υποστήριξε επίσης ότι εκείνος εγκαινίασε αυτές τις πρακτικές το 2017-2018 και πως ο πρωθυπουργός τις επέκτεινε, φτάνοντας να είναι «πρωταθλητής στα πλεονάσματα».
Ο κ. Τσουκαλάς είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ απέναντί του δεν έχει καμία πιθανότητα να παραμείνει πρωθυπουργός, καθώς, όπως ανέφερε, μόνο το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ριζικά αντιπαραθετικό πρόγραμμα απέναντι στη ΝΔ. Προέβλεψε ότι στις εκλογές θα υπάρξει σύγκρουση δύο κοινωνικών συμμαχιών: από τη μία οι ελίτ, τα ολιγοπώλια και η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη οι μικρομεσαίοι, ο κόσμος της εργασίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι νέοι, οι δανειολήπτες και το ΠΑΣΟΚ.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ανέφερε ότι με την ΕΛ.Α.Σ. του κ. Τσίπρα υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, για παράδειγμα στα κόκκινα δάνεια, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το ιδιωτικό χρέος είναι κομβικό ζήτημα. Τόνισε επίσης ότι η επαναφορά του 13ου μισθού έχει κομβική σημασία και πως στα θέματα του κοινωνικού κράτους υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές με τον κ. Τσίπρα, όπως και με τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, υποστήριξε ότι σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι συντάξεις, τα δάνεια και η δημοσιονομική λογική, η ΕΛ.Α.Σ. φαίνεται να συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Επανέλαβε ότι συνεργασία με τη ΝΔ δεν υπάρχει και υπογράμμισε πως ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ «για να μπορούμε να υποχρεώσουμε και άλλες δυνάμεις να μεταβάλουν απόψεις». Παράλληλα σημείωσε ότι το πρώτο κόμμα δίνει τον τόνο και ότι η χώρα είτε θα έχει δεξιά κυβέρνηση, εφόσον πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε θα έχει προοδευτική κυβέρνηση, αν πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές και πρόσθεσε ότι θα είναι πρώτο ή δεύτερο, επισημαίνοντας πως «αν παραμείνει η ΝΔ θα έχει αποτύχει η χώρα». Τέλος, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πρόεδρο μακράς πνοής, ηγέτη με αξιοπιστία και σχέδιο, ο οποίος έχει καταφέρει να υπάρχει σήμερα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και κοινωνικών αλλαγών.
![]()
