Σημαντική πρόοδος στην προστασία των θαλάσσιων υδάτων με τις νέες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Σημαντική πρόοδος στην προστασία των θαλάσσιων υδάτων με τις νέες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Εγκρίθηκαν σήμερα οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες, κατόπιν ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης των μελετών. Η θεσμοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη και την υποβολή στο ΣτΕ των αντίστοιχων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, επιτυγχάνεται η προστασία άνω του 35% των χωρικών υδάτων της χώρας μας, υπερβαίνοντας νωρίτερα την αρχική ευρωπαϊκή δέσμευση για προστασία τουλάχιστον του 30% των χωρικών μας υδάτων έως το 2030.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές των δύο νέων Πάρκων απαγορεύεται ρητά η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τον θαλάσσιο πυθμένα. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τρία νέα παραρτήματα του ΟΦΥΠΕΚΑ σε Μήλο, Αμοργό και Κύθηρα, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πάρκων.

Η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών περιλαμβάνει και την προμήθεια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ειδικού εξοπλισμού. Η προσφορά σημαντικών πρόσθετων πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 διασφαλίζει την ολιστική προσέγγιση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Με την έγκριση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της πατρίδας μας…»

Η θεσμοθέτηση των δύο νέων Πάρκων θα μας βρει επιχειρησιακά έτοιμους.

Loading

Play