Σημαντική συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε άμυνα και οικονομία

Σημαντική συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε άμυνα και οικονομία

Με ειλικρινή συλλυπητήρια προς τον πορτογαλικό λαό για τις απώλειες που προκάλεσαν οι σεισμοί στη Βενεζουέλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Λούις Μοντενέγρο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παρά την γεωγραφική τους απόσταση, Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν περισσότερα που τις ενώνουν από όσα τις χωρίζουν. Αναφέρθηκε στη ναυτική παράδοση και τη δημοκρατική τους πορεία, που ενισχύθηκε μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερη αμυντική βάση, ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Πορτογαλία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίησης της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής της Συνθήκης της Ένωσης. Η συνεργασία στην πολιτική προστασία είναι επίσης κρίσιμη, ιδίως εν μέσω της κλιματικής κρίσης που πλήττει και τις δύο χώρες.

Loading

Play