Στεγαστικό και ακρίβεια στο επίκεντρο: ο Παύλος Μαρινάκης στο MegaNews 104,6

Στεγαστικό και ακρίβεια στο επίκεντρο: ο Παύλος Μαρινάκης στο MegaNews 104,6

Στεγαστικό και ακρίβεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο MegaNews 104,6, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης εντός των ορίων της οικονομίας και παράλληλα θα προχωρά σε παρεμβάσεις για περισσότερα σπίτια.

Για το σχέδιο «build-to-rent», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι επιδίωξη είναι η δημιουργία περισσότερων κατοικιών που θα διατίθενται αποκλειστικά για ενοικίαση, ώστε να ενισχυθούν οι επιλογές των ενοικιαστών και να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά. Εξήγησε ότι η αύξηση του συντελεστή δόμησης μπορεί να εξετάζεται κατά περίπτωση και μόνο όπου δεν έρχεται σε σύγκρουση με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε επίσης ότι το στεγαστικό είναι «ένα από τα μεγαλύτερα» προβλήματα στην Ευρώπη, ειδικά για τους νέους και όσους ζουν στο ενοίκιο. Θύμισε τα προγράμματα «Σπίτι μου ΙΙΙ», τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την επιστροφή κλειστών κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση, τη μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και τη μόνιμη στήριξη για γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκτός έδρας. «Είναι μία πρωτοφανής κρίση και στην Ευρώπη, μεγάλο ζήτημα και στην Ελλάδα, βλέπουμε τι συμβαίνει και στην Ισπανία, όπου δεν αντιμετωπίζεται με ένα μόνο μέτρο. Ο στόχος, λοιπόν, είναι τώρα να δημιουργηθούν νέες κατοικίες που να δοθούν προς ενοικίαση, δηλαδή αυτός να είναι ο όρος ο βασικός», τόνισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την άνοιξη έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί παρεμβάσεις που ξεπερνούν το «επιπλέον του επιπλέον», ενώ σημείωσε πως η δυνατότητα για νέα μέτρα θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και από το αν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνει δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού για εξαίρεση των πρόσθετων παρεμβάσεων από τις οροφές δαπανών. Ανέφερε ότι τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ το 2026 ανήλθαν σε 900 εκατ. ευρώ, ενώ τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη δοθεί φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ. «Δεδομένα θα υπάρχει στήριξη μήνα-μήνα», δήλωσε, προαναγγέλλοντας έμφαση αρχικά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη συνέχεια στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι οι αντιδράσεις των πολιτών για την ακρίβεια είναι δικαιολογημένες, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρά σε παροχές χωρίς να υπολογίζει τα αντίστοιχα έσοδα. «Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αυτό που κάνει η αντιπολίτευση, να γίνουμε ευχάριστοι χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα οποία λέμε, με τα αντίστοιχα έσοδα», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει «όσα παραπάνω αντέχει η οικονομία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» και ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα», επισημαίνοντας πως το βασικό όριο παραμένει η δημοσιονομική δυνατότητα. Αναφέρθηκε ακόμη στον πληθωρισμό των τροφίμων, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, όμως η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερη εικόνα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αφορμή την εκδήλωση για τα 52 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και την αναφορά του πρωθυπουργού στη σεμνότητα και την ταπεινότητα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι, ακόμη και όταν η κυβέρνηση οφείλει να προβάλλει το έργο της, δεν πρέπει να ξεχνά πως οι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Για τις απουσίες υπουργών από την εκδήλωση, απέρριψε τα σενάρια περί εσωτερικών ζητημάτων και υπερασπίστηκε ιδιαίτερα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ για τον Νίκο Δένδια εξήγησε ότι η απουσία του συνδεόταν με προγραμματισμένη εκδήλωση και συμμετοχή του σε σημαντική διάσκεψη στη Βενετία.

Σχετικά με τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι είναι θετική όταν δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της παράταξης και όταν όσοι προσχωρούν συντάσσονται με τις ιδέες και το όραμά της. Επεσήμανε ότι το αν υπάρχει «μετάλλαξη» μιας παράταξης κρίνεται τελικά από τις πολιτικές της. Ως παραδείγματα ανέφερε τη μεταναστευτική πολιτική και τη μείωση των ροών κατά 80%, τη διαχείριση των ζητημάτων των εξοπλισμών (Rafale, Belharra, F-16 και F-35), τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τη μείωση φόρων, την ψηφιοποίηση του κράτους και τη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας. «Νομίζω είναι μία κατ’ εξοχήν πολιτική συμβατή και συνεπής στην ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημείωσε.

Τέλος, χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στην Αθήνα, συνδέοντάς την με την έναρξη του έκτου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Είπε ότι η επίσκεψη «επισφραγίζει το καλύτερο δυνατό σημείο» των διμερών σχέσεων και υπογράμμισε τη σημασία της αμερικανικής παρουσίας σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Αναφερόμενος στις συζητήσεις γύρω από τον Κάθετο Διάδρομο, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε διατυπώσει «σαφείς και κατηγορηματικές» θέσεις και υπογράμμισε ότι η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, από τη Chevron και την ExxonMobil έως τον Κάθετο Διάδρομο. Για τον ελληνοαμερικανικό παράγοντα και τη σημασία της επίσκεψης ενόψει των αμερικανικών εξελίξεων, ανέφερε ότι πρόκειται για συνέχεια μιας σχέσης «συνεργασίας, εμπιστοσύνης» και αναγνώρισης του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ισχυρό κράτος που ενισχύεται διαρκώς και στηρίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Loading

Play