Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση με αναφορά σε όσους αγωνίστηκαν κατά της χούντας. Εξέφρασε, επίσης, την υπερηφάνεια του ΚΚΕ για τη συμβολή του και τις μεγάλες θυσίες που, όπως είπε, κατέθεσε σε αυτή την υπόθεση.
«Ταυτόχρονα, η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι πολλά από τα αιτήματα του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Γιατί η δικτατορία του κεφαλαίου άλλαξε μεν μορφή, αλλά, δυστυχώς, δεν άλλαξε η ουσία της και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που σχετίζεται και με το θέμα της σημερινής συνεδρίασης», σημείωσε.
Στηλίτευσε τις «απαράδεκτες fast track διαδικασίες συζήτησης» που επέβαλε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να περάσουν «σκληρές αντιλαϊκές προτάσεις» χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί και να αντιδράσει ο ελληνικός λαός.
Τόνισε πως «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι ο ελληνικός λαός θα θεωρήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του περασμένα – ξεχασμένα» και πρόσθεσε ότι ήδη τα συνδικάτα ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης συνιστούν «μια νέα αντιδραστική τομή» για την περαιτέρω θωράκιση του αστικού κράτους και την εξασφάλιση της αντιλαϊκής σταθερότητας, με στόχους που, όπως είπε, συμμερίζονται όλα τα κόμματα τα οποία ασκούν ρηχή κριτική χωρίς να μπορούν να διαφοροποιηθούν στην ουσία.
Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτές τις αλλαγές σε μια χρονική στιγμή που υπαγορεύονται από τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, από την όξυνση των ανταγωνισμών που εκφράζονται και εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς, τη διαφαινόμενη νέα οικονομική κρίση, την πιθανότητα κλονισμών στο αστικό πολιτικό σύστημα, ακόμη και μιας μεγαλύτερης συνολικής αστάθειας του συστήματος.
Κάλεσε τον λαό να αντιτάξει «ένα ισχυρό μέτωπο αντεπίθεσης» απέναντι στις «νέες θυσίες» και στη «σιγή νεκροταφείου» που, όπως είπε, θέλει να ενισχυθεί και συνταγματικά.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην «κοινή αγωνία όλων τους για την αναστήλωση του κύρους των θεσμών του κράτους δικαίου», δηλαδή της «αντιλαϊκής αστικής νομιμότητας που έχει πληγεί μέσα στον ελληνικό λαό».
«Το βλέμμα σας είναι μονίμως στραμμένο στη λαϊκή δυσαρέσκεια και τη δυναμική που μπορεί αυτή να αποκτήσει, ιδιαίτερα αν συναντηθεί αποφασιστικά με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα αστικά κόμματα «με μοιρασμένους ρόλους επιχειρούν να συσκοτίσουν» πως το νομοθετικό πλαίσιο, η αστική δικαιοσύνη και συνολικά οι θεσμοί του σημερινού κράτους «όχι μόνο δεν αποτελούν “ασπίδα προστασίας” και “καταφύγιο” για τον λαό αλλά, αντίθετα, είναι εκεί για να στηρίζουν και να αθωώνουν τον μεγάλο ένοχο για τα δεινά του, το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους».
«Βασικός στόχος της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης είναι φυσικά και η αποτελεσματικότερη στήριξη της οικονομίας των καπιταλιστικών κερδών. Έρχεστε να βάλετε και συνταγματική “βούλα” στα “ματωμένα πλεονάσματα” και στον “κόφτη” των κοινωνικών δαπανών, που όλες οι κυβερνήσεις έχετε συμφωνήσει με την ΕΕ και που όλα τα κόμματα του συστήματος, παλιά και νέα, τα αποδέχεστε ως θέσφατα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και παρακολουθούμε αυτή τη μονότονη αντιπαράθεση περί “κοστολόγησης” των προγραμμάτων, που αυτή ακριβώς την κοινή σας αποδοχή ομολογεί», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει την ένταση της καταστολής και με συνταγματική βούλα», όπως είπε για την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 29, ενώ έκανε λόγο και για την «αφωνία των άλλων κομμάτων». Θέτοντας το ερώτημα «αλήθεια, σε ποια κόμματα θέλει το σύστημα να μπορεί να παρέμβει;», υπογράμμισε ότι «στον πραγματικό του αντίπαλο στόχευε και στοχεύει πάντα, το σύστημα: Στον οργανωμένο λαό, που συνειδητοποιώντας τη δύναμή του μπορεί να αποφασίσει να επιβάλει το δίκιο του αλλά και στο ΚΚΕ, που παλεύει, πρωτοστατεί και δείχνει τον δρόμο για να γίνει αυτό πράξη».
«Έχουν όμως γνώσιν οι φύλακες» και όποιος κάνει τέτοια σχέδια στοχεύοντας τον ελληνικό λαό και όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται, όπως το ΚΚΕ, δεν έχει καμιά ελπίδα, θα φάει ξανά τα μούτρα του», είπε.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ «δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά “προοδευτικό” και “δημοκρατικό” Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου». Ωστόσο, είπε ότι δεν παραιτείται από την προσπάθεια να καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, τις οποίες μέχρι σήμερα διαχρονικά κυβερνήσεις και κόμματα του συστήματος απορρίπτουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ στην έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Πάνω απ’ όλα, όμως, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να αποκαλυφθεί ο μεγάλος ένοχος για όλα τα δεινά που υποφέρει ο ελληνικός λαός: Το σάπιο και διεφθαρμένο, άδικο σύστημα που γεννά συνεχώς πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση για τους εργαζόμενους προκειμένου να στηρίζονται τα κέρδη κάποιων επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε:
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του, να γίνει πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον δρόμο της ανατροπής. Για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα βρίσκεται η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου το γνήσιο λαϊκό κράτος και το Σύνταγμά του θα στηρίζουν την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των εργαζομένων στη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο αυτών των αποφάσεων. Στα ακόμα πιο δύσκολα που φέρνει το σύστημά σας για τον λαό, ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα είναι στήριγμα, δύναμη και ελπίδα για το σήμερα και το αύριο».
![]()
