ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση τιμών και υπερκέρδη καρτέλ – Έξι χρόνια τώρα σε διαρκή άνοδο

ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση τιμών και υπερκέρδη καρτέλ – Έξι χρόνια τώρα σε διαρκή άνοδο

Δραματικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προειδοποιεί για τις συνέπειες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εντείνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο αποκαλύπτουν νέα αύξηση στις τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές σε καφέ, κακάο και τσάι αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ τα νωπά ψάρια και τα φρούτα είδαν αντίστοιχες αυξήσεις 8,9% και 8,2%.

Αναλυτικά, τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση 10,8% σε ετήσια βάση, και οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο εκτοξεύθηκαν κατά 27,6%. Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, που φτάνει το 29,9%, και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που σημείωσε άνοδο 4,7%. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται από αυξήσεις σε υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού (+6,4%) και σε άλλους τομείς όπως η υγεία (+1,7%) και οι τηλεπικοινωνίες (+1,6%).

Εν τω μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2% τον Απρίλιο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό τροφίμων να διαμορφώνεται επίσης στο 2%. Παρά τις μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο με πτώση 28,3%, η γενική τάση των αυξήσεων ανησυχεί, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι 10+1 προγραμματικοί άξονες του κόμματος παρέχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play